Zoeken

Marokkaanse regering genoteerd

12 november 2011 - 18:00 - Marokko

©

Afrekeningen, achterbakse handelingen, communicatieoorlog, individualisme en schijnhuwelijken karakteriseren de laatste dagen van de regering Abbas El Fassi. Bij het naderen van de verkiezingen van 25 november, zijn verscheidene ministers, met weinig overtuigende resultaten, van plan zich opnieuw kandidaat te stellen. Jeune Afrique heeft deze opgemerkt.

Regeringsleider Abbas El Fassi en minister van Communicatie Khalid Naciri, behaalden allebei een score van 3,5/10, een zwakke nota voor deze twee politici, waarvan de prestaties worden beoordeeld als op het randje van middelmatigheid.

De minister van Financiën, Salaheddine Mezouar, initiatiefnemer van de "Coalitie voor Democratie", behaalt 6,5/10. Mezouar die er niet in slaagde veel hervormingen door te voeren, wordt ervan beschuldigd door zijn collega’s in de overheid, een individueel spel te spelen.

Het record aan kritiek is er op de prestaties van de minister van Volksgezondheid, Yasmina Baddou, die de hele nacht buiten doorbracht voor het hoofdkwartier van de provincie Anfa in Casablanca, om als eerste haar kandidatuur neer te leggen voor de verkiezingen, merkt het Frans weekblad op, waardoor het haar een 5,5/10 toekende. Verrassend is wel dat Yasmina Baddou nogmaals wil proberen een plaats in de regering te bemachtigen, terwijl zij van plan was de politiek te verlaten in maart 2011.

Ahmed Akhchichine, minister van Onderwijs, kreeg een 4/10, wat hij verdiende als gevolg van de impasse waarin het noodprogramma 2009-2012 zich bevindt, dat tot doel heeft het optimaliseren van de prestaties van het nationale onderwijsstelsel.

Minister van Landbouw, Aziz Akhannouch, kreeg een 6/10, want hij had vanaf zijn benoeming het idee van een ​​studie op de Marokkaanse landbouwsector aan McKinsey toe te vertrouwen.

De agrarische strategie "Marokko Groenplan" gelanceerd door Akhannouch, die een prominente plaats geeft aan export van landbouwproducten, laat vooral grote bedrijven hiervan genieten, ten koste van de kleine boeren. Jeune Afrique is echter van mening dat de medewerkers van de minister van Landbouw en Zeevisserij uitblonken in de onderhandelingen over de visserijovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie.

Minister van Buitenlandse Zaken en Samenwerking, Taïb Fassi Fihri, heeft een 6,5/10 gehaald, voor zijn strenge beheer van het conflict over de Marokkaanse Sahara. De man die een klinkende overwinning haalde met de toetreding van Marokko aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, is erin geslaagd de afgelopen dagen zijn mislukkingen aan het hoofd van de Marokkaanse diplomatie, waaronder het afbreken van de betrekkingen met Iran of de afwezigheid van Marokko bij de Afrikaanse Unie, te doen vergeten.

Het buitenlands beleid van Marokko staat onder verantwoordelijkheid van koning Mohammed VI en onderscheidt zich door realisme, zichtbaar door de bevoorrechte status van Marokko met de Europese Unie, een invloedrijke lobby in de VN en de verwijdering van regionale organisaties (Afrikaanse Unie, Arabische Liga) om de betrekkingen met belangrijke partners te onderhouden.

Minister van Binnenlandse Zaken, Taib Cherkaoui, 6/10, werkte hard sinds zijn aanstelling in januari 2010. De strijd tegen het terrorisme, de behandeling van de Sahara kwestie en de 20 februari beweging, zijn allemaal zaken die de kwaliteiten van deze voormalige rechter, die heeft geleerd om revoluties onschadelijk te maken, te prijzen.

Gisteren jonge technocraat, is Karim Ghellab nu beschreven als een politiek monster. Met 8,5/10, wordt de minister van Verkeer en Waterstaat
geprezen als minister en aangezien als een symbool van de generatie van Mohammed VI in de regering El Fassi.

Karim Ghellab werd ontdekt door voormalig Koninklijke Adviseur Abdelaziz Meziane Belfkih. Hij onderscheidde zich door een pro-actieve en open politiek bij het opleggen van de nieuwe wegcode. Parlementslid van de cirkel Sbata in Casablanca, de oud leerling van Civiele Techniek te Parijs, die met hand en tand de Marokkaanse TGV verdedigt, is een fijne onderhandelaar die kan luisteren zonder automatisch concessies te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team