Zoeken

Sahara: Mohammed VI hekelt politieke manipulatie

10 november 2011 - 18:00 - Marokko

©

"De Sahara zal een model van geavanceerde regionalisering worden!" Dat vertelde koning Mohammed VI in zijn toespraak zondag voor de 36e verjaardag van de Groene Mars. Hij herhaalde daarbij nogmaals dat Marokko de "uitvoering van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad" volledig steunt.

Koning Mohammed VI, vastbesloten om de hervormingen in Marokko voort te zetten, wees op de "positieve reactiviteit van het Koninkrijk" tegenover de voortdurende veranderingen op zowel nationaal als regionaal niveau. Het doel is nu "het versterken van de territoriale integriteit, de rechtsstaat en de instellingen, alsook het verankeren van een goed bestuur in alle regio’s van het land".

De monarch vertelde dat de eerste begunstigden van deze veranderingen de bewoners van de Sahara-provincies zijn, aan wie de nieuwe grondwet een "belangrijke democratische vooruitgang" belooft.

De koning herinnerde er onder anderen aan dat de Hassani dialect, gesproken in een groot deel van de Sahara, erkend wordt door de nieuwe grondwet "als een onderdeel van de Marokkaanse culturele identiteit". Een "uitgebreide regionalisatie is nu het pad dat leidt naar een goed bestuur voor deze provincies, die een belangrijke overdracht van bevoegdheden en middelen" mogen verwachten.

Mohammed VI maakte van zijn toespraak gebruik om de haatdragende politieke manipulatie van tegenstanders van Marokko te hekelen, die aan de oorsprong liggen van "de kunstmatige geschil over de Sahara".

Een oplossing voor de Sahara conflict zal de bouw van de Arabische Maghreb opnieuw leven inblazen, aldus Mohammed VI die Algerije oproept deze dynamiek aan te sluiten om de "verwachtingen van huidige en toekomstige generaties, die streven naar een nieuwe Maghreb" te beantwoorden.

Als deze unie plaatsvindt zou ze een "motor van de Arabische eenheid worden, een actieve partner in de Euro-mediterrane samenwerking en een factor van stabiliteit en veiligheid in de Sahel-Sahara".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team