Zoeken

Wie wordt minister in PJD-regering?

7 december 2011 - 17:00 - Marokko

©

De Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), vermenigvuldigt de contacten met de Koutla om een regering te vormen. Verschillende namen werden reeds genoemd, maar de PJD wil de ministeries van Justitie en Financiën behouden.

De PJD kandidaten die mogelijk minister van Financiën zullen worden benoemd zijn Lahcen Daoudi en Najib Boulif. Mustapha Ramid zou de ideale kandidaat zijn voor de functie van minister van Justitie, meldt Akhbar Al Yaoum.

Voor het Ministerie van Landbouw, denkt de PJD aan Abdelkader Amara of Reda Benkhaldoun. Het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Gezin en Solidariteit zou worden toevertrouwd aan Bassima El Hakkaoui of Jamila El Mossali, beiden zeer invloedrijk binnen de PJD.

Mustapha Khalfi, redacteur van het dagblad Atajdid, zou Premier Abedlilah Benkirane’s kabinet directeur worden.

Bij de Istiqlal zullen Nizar Baraka, schoonzoon van Abbas El Fassi, Abdallah Bakkali en Bouamar Taghaouane, waarschijnlijk deel uitmaken van de volgende regering. Ook de leider van de Partij van Vooruitgang en socialisme (PPS), Nabil Benabdellah, en Amine Sbihi, neef van de voormalige PPS-leider Ismail Alaoui, zouden in de regering zitten.

De voorzitter van de Volksbeweging (MP), Mohand Laenser, en Lahcen Haddad, politbureau-lid van dezelfde partij, worden ook als ministers verwacht.

Het voorzitterschap van het parlement zou worden toevertrouwd aan Saâdine El Othmani, indien de partijen die de coalitieregering zullen vormen akkoord gaan met de portefeuilles die hen worden verleend. Indien niet zal het voorzitterschap van het parlement worden toegewezen aan Nouredine Mediane, Amazigh-figuur van de Istiqlal, of Mohand Laenser van de Volksbeweging.

Taib Fassi Fihri, huidige minister van Buitenlandse Zaken, die pocht over zijn directe relatie met het paleis, lijkt geen plaats te krijgen in de PJD-regering. De benoeming van 29 ambassadeurs op dinsdag, waaronder die van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Saad Hassar in Saoedi-Arabië, lijkt dit te bevestigen.

De regering van Abbas El Fassi regeert niet meer sinds 29 november. Haar missie is nu beperkt tot de liquidatie van lopende zaken, in overeenstemming met een koninklijk besluit gepubliceerd in het laatste Staatsblad.

Bladna.nl