Zoeken

Freelance jihadisten, een bedreiging voor Marokko

21 oktober 2011 - 18:30 - Marokko

©

In Marokko bevindt zich de bedreiging vandaag de dag niet (meer) in de belangrijkste terroristische netwerken zoals Al Qaeda, maar eerder in de "freelance terroristen", vaak behoevende mensen die zich niet kunnen veroorloven om zich aan te sluiten bij de kampen van internationale netwerken.

Muadh Irshad, een student die gearresteerd werd op 5 oktober, samen met twee handlangers, is er een voorbeeld van. De jonge man, erg actief op internetfora, had zijn eigen handleiding "huis-jihadisme", dat hij op het internet verspreidde. De student had op 23 september op een van deze forums verklaard: "Ik heb de beste jaren van hoop en pijn beleefd in deze forums. Nu is het tijd voor mij om jullie vaarwel te wensen" Deze uitspraak deed hij in een post getiteld "De Jihad is de oplossing".

Twee weken later werd hij gearresteerd in zijn appartement in Casablanca, waar plannen voor aanvallen op joodse zakenlieden, Franse journalisten en politiebureaus ontdekt werden.

Minder dan een week later werd een tweede cel, vergelijkbaar met die van Muadh Irshad, ontmanteld in het land Deskundigen zijn het erover eens dat één van de grootste gevaren in Marokko en over de hele wereld tegenwoordig, precies deze vorm van "freelance jihadisme" is.

In Marokko houdt een fervent anti-terrorisme strijd en een angstvallige grensbewaking, sinds de aanslagen van Casablanca in 2003 (45 doden), Al Qaeda tegen uit te groeien in het land, zoals het voorkomt in de omringende landen. Nochtans is Marokko de bestemming van miljoenen toeristen per jaar en bijgevolg eveneens een "gegeerde bestemming" voor het internationaal terrorisme.

De "eenzame wolven" hoeven zich niet in het land te infiltreren, vermits zij er reeds verblijven en op hun eigen manier handelen. Deze individuele acties zijn vaak in de kiem gesmoord. Tussen 2003 en 2008 werden 83 van deze mini-cellen opgedoekt in Marokko. Toch is dit niet altijd mogelijk, zoals de aanslag op het Argana café in Marrakech in april (17 doden) aantoont.

De enige zwakke punt in het land is het conflict over de Sahara, waar de werving van jonge werklozen, zonder bezigheid en zonder toekomstperspectieven, gemakkelijk is. Een theorie dat bevestigd wordt door Peter HAM, directeur van het centrum voor Afrika van de Atlantische Raad tink tank, in een verklaring aan The Associated Press: "Als je jezelf met een groot aantal jonge armen, zonder vooruitzichten, omringd, is er een verhoogd risico op terrorisme. Temeer wanneer, zoals in de Polisario kampen, deze jonge mensen een militaire training gehad hebben".

Bovendien verandert de trend in Marokko, volgens de Mohammed Darif, een expert op het gebied van islamitische bewegingen, die verklaart dat "het niet Al-Qaeda is die uitbreiding van haar netwerk wil in Marokko, maar wel dar er steeds meer jonge Marokkanen zijn, die proberen om zich bij Al Qaeda aan te sluiten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team