Zoeken

Spanje wil grens Sebta vandaag heropenen

10 oktober 2021 - 10:00 - Marokko

©

Spanje heeft de wil geuit om de grensovergang van Sebta met Marokko op zondag 10 oktober 2021 te heropenen. De Marokkaanse autoriteiten hebben hier nog niet op gereageerd. De plaatselijke bevolking wacht met ongeduld op deze heropening.

Ondanks de vele oproepen van Spanje om de grenzen met de twee enclaves in het noorden van Marokko te heropenen, blijven de overgangen gesloten. Volgens l’Economiste zouden de Spaanse autoriteiten de heropening van de grensovergang van Bab Sebta op zondag 10 oktober gepland hebben.

Lees ook: Marokko-Spanje: opening van grens met Sebta onbeslist

De Marokkaanse autoriteiten zijn daarentegen helemaal niet bezig met de heropening van de grens die al sinds augustus 2019 gesloten is. De heropening werd sindsdien herhaaldelijk uitgesteld, als gevolg van de opkomst van het coronavirus eind december 2019.

Tot grote ergernis van de lokale bevolking blijft de grens nog steeds gesloten. In Sebta leven de inwoners voornamelijk van winkeltoerisme en de handel met het koninkrijk. Volgens het blad werken Spanje en Marokko wel hard om de lokale economie te deblokkeren en voormalige grensarbeiders terug aan het werk te krijgen.

Lees ook: Spanje wil meer middelen uittrekken voor grensbeveiliging met Marokko

In de afgelopen twee jaar werd de grensovergang omgebouwd en beschikt nu over modernere gebouwen, een doorgang voor voetgangers geïnspireerd op luchthaventerminals en strakkere controles op het gebied van identiteit en goederen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team