Zoeken

Marokko-Spanje: opening van grens met Sebta onbeslist

25 september 2021 - 15:40 - Wereld

©

Spanje en Marokko zijn bereid om hun diplomatieke betrekkingen te hervatten, na een crisis die vier maanden lang heeft geduurd. Met het oog daarop hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen woensdag telefonisch met elkaar van gedachten gewisseld en afgesproken om elkaar zeer binnenkort ook fysiek te ontmoeten. Maar de opening van de grens tussen Sebta en Marokko blijft ondanks de hervatting van deze contacten nog een op te lossen probleem.

Spanje en Marokko zijn het nog niet eens geworden over het openstellen van de grenzen van Sebta, ondanks de duidelijk uitgesproken wil van Koning Mohammed VI en Pedro Sánchez om de diplomatieke betrekkingen te herstellen. Momenteel heeft noch Spanje noch Marokko een officiële datum voor de heropening van de grens aangekondigd, maar beide landen schijnen dit wel te willen, zo schrijft Ceuta Agora. De grenzen zouden volgens geruchten in het laatste kwartaal van het jaar en in ieder geval voor het einde van het jaar, kunnen worden heropend.

Lees ook: Spanje verlengt sluiting grens Melilla

Wat Marokko betreft, zal de grens alleen worden opengesteld om Marokkanen met een reguliere arbeidsovereenkomst in Sebta in staat te stellen om er naartoe te reizen en het ook voor degenen die in Sebta wonen mogelijk maken om Marokko binnen te komen. Spanjaarden of inwoners van de autonome stad zullen Marokko echter niet via de Tarajal-grens kunnen betreden.

De Spaanse regering van haar kant is van plan de controles aan de grens van Sebta te verscherpen om ervoor te zorgen dat de verblijfsduur van buitenlanders wordt gerespecteerd. Er wordt echter niet meer gesproken over de visumplicht die zou worden opgelegd aan de inwoners van Tetouan, een aankondiging die werd gedaan na de aankomst van duizenden migranten afgelopen mei in Sebta. Daarvan zijn er naar schatting nog 2000 in de enclave aanwezig, waaronder zo’n 700 minderjarigen.

Lees ook: Spanje wil meer middelen uittrekken voor grensbeveiliging met Marokko

De maatregelen die Spanje heeft genomen om de illegale immigratie te beperken, lijken vruchten af te werpen. De 125 migranten die onlangs via de rots van Al Hoceima in Spanje aankwamen, werden meteen naar Marokko gerepatrieerd. Evenzo worden de migranten die dagelijks proberen om Sebta zwemmend te bereiken, onmiddellijk naar Marokko teruggestuurd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team