Zoeken

Marokko vraagt om nieuw statuut voor grensarbeiders

21 november 2021 - 16:20 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben de Spaanse regering verzocht om de herziening van de immigratiewet die Marokkaanse werknemers in Sebta en Melilla discrimineert, in afwachting van de heropening van de grenzen, die voor het eerste kwartaal van 2022 is aangekondigd.

Rabat zal de Spaanse regering vragen om de regularisatie van de situatie van de 8500 Marokkanen die vaak zonder arbeidscontract tewerkgesteld zijn in Sebta en Melilla. Deze werknemers dragen wel bij aan de sociale zekerheid, maar krijgen geen werkloosheidsuitkering, worden zonder vergoeding ontslagen en krijgen geen betaald ziekteverlof, zelfs niet na een arbeidsongeval, meldt El Español.

Lees ook: Ceuta: grensarbeiders willen terug naar Marokko

Grensarbeiders hebben geen verblijfsvergunning, ze hebben enkel recht op een in- en uitreisvergunning om overdag in de autonome steden te gaan werken en moeten ’s nachts terugkeren. "Sinds 2011 moet je het document waarmee je door de grens kan jaarlijks verlengen en is het enkel geldig voor één job. Als je ontslagen wordt of het bedrijf sluit, kun je niet elders aan de slag", aldus Marouan Chakib, woordvoerder van de grensarbeiders in de regio Tetouan en lid van de Marokkaanse vakbond UMT.

Lees ook: Ondernemers Sebta en Melilla tegen visumplicht voor Marokkanen uit Nador en Tetouan

Grensarbeiders betalen inkomstenbelasting voor niet-ingezetenen (IRNR), 24% van hun salaris wordt daarvoor rechtstreeks ingehouden. Marokko heeft in 2019 de grenspost van Sebta gesloten waarlangs vroeger smokkelwaar vanuit Sebta in Fnideq aankwam. Volgens ramingen van de Marokkaanse douane bracht dit verkeer tussen 6 en 8 miljard dirham (550-750 miljoen euro) op. In 2020 werd er een programma aangekondigd voor de economische en sociale ontwikkeling van de regio. Met het budget van ongeveer 400 miljoen dirham (meer dan 36 miljoen euro) worden er vrije zones ontwikkeld in Fnideq en Tetouan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team