Zoeken

Grens Sebta-Marokko blijft tot juni gesloten

19 januari 2022 - 09:00 - Marokko

©

De Spaanse regering heeft maandag aangekondigd dat de sluiting van de grens tussen Sebta en Marokko minstens tot "mei of juni" zal worden gehandhaafd, wegens "de huidige epidemiologische situatie".

Marokko houdt zijn grenzen met Sebta en Melilla gesloten sinds 13 maart 2020 om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. In juli van hetzelfde jaar voerde Spanje dezelfde maatregel in. Al bijna twee jaar zijn de grenzen tussen de twee landen gesloten, zonder vooruitzicht op heropening, aldus Ok Diario.

Lees ook: Sebta vreest "invasie" van Marokkanen later dit jaar

Omwille van de zesde golf van de coronapandemie in Sebta, is het onmogelijk om nu een heropening van de grens met Marokko te overwegen, zegt regeringsafgevaardigde Salvadora Mateos. Ze spreekt over een waarschijnlijke heropening in "mei of juni", in afwachting van de implementatie van "intelligente" controlesystemen aan de grenspost, alsook van de renovatie van de gebouwen van de Guardia Civil en het bureau voor de behandeling van asielaanvragen.

"Wanneer het weer mogelijk is om de grens te openen, zullen de grensarbeiders als eersten dagelijks de grens kunnen oversteken, net zoals ze vroeger deden", zegt Mateos, die betreurt dat de Marokkanen die sinds maart 2020 in Sebta vastzitten geen toegang hebben tot sociale huisvesting en basisvoorzieningen.

Lees ook: Marokko-Spanje: grenzen pas in de tweede helft 2022 open

De afgevaardigde hekelt ook de houding van de Marokkaanse autoriteiten die niet met Spanje willen samenwerken om de vele minderjarigen die in mei naar de autonome stad kwamen, te repatriëren. Zij prijst wel de goede samenwerking met Marokko bij de beheersing van migratiestromen, waardoor de binnenkomst van duizend migranten in Sebta op eerste kerstdag kon worden voorkomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team