Zoeken

Marokko: 50 projecten voor hernieuwbare energie

4 november 2021 - 19:50 - Economie

©

Tijdens de 26ᵉ Conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering (COP26) in Glasgow, kondigde Marokko aan dat het werkt aan 50 projecten voor hernieuwbare energie met een vermogen van 3950 MW.

Het koninkrijk zet zijn opmars naar de groene economie voort in overeenstemming met de internationale overeenkomsten. Dat verklaarde de Marokkaanse regeringsleider Aziz Akhannouch, die op de klimaattop aanwezig is met een Marokkaanse delegatie.

Lees ook: Soluna geeft nieuws over windmolen-blockchain project in Dakhla

Tijdens zijn toespraak verzekerde de premier het publiek dat het engagement van Marokko voor de dynamiek van de energietransitie, een vrijwillige politieke keuze is. Hij voegde eraan toe dat de sectoren Onderzoeksinnovatie en Energie de strategische uitdagingen van de toekomst vormen, waarop het Nieuwe Ontwikkelingsmodel van Marokko is gebaseerd, meldt persagentschap MAP.

"In de verdere uitbouw van deze inspanningen en met het oog op een versnelling van de energietransitie worden verschillende maatregelen genomen voor de ontwikkeling van biomassa-energie, mariene energie en waterstof," aldus Akhannouch. Hij benadrukte dat het koninkrijk zich daarom ook reeds heeft uitgerust met geavanceerde onderzoeks- en innovatie-infrastructuur op het gebied van duurzame energie om de energietransitie te kunnen begeleiden.

Lees ook: Dakhla krijgt windmolenpark van 15 miljard dirham

Als voorbeelden noemde hij het Green Energy Park, een onderzoeks- en innovatieplatform op het gebied van technologieën en het Green & Smart Building Park, een platform gewijd aan energie-efficiëntie in gebouwen, slimme netten en elektrische mobiliteit. Andere projecten worden ontwikkeld op het gebied van waterstof, biomassa en de koppeling tussen agro-energie en water, alsmede ontzilting.

Marokko behoort ook tot de 18 landen die zich engageren om geleidelijk een einde te maken aan kolengestookte energieproductie en geen nieuwe centrales meer te bouwen.

Bladna.nl