Zoeken

Groene waterstof: Algerije wil concurreren met Marokko

25 juli 2022 - 19:40 - Economie

©

Marokko heeft een grote voorsprong op het gebied van de productie van groene waterstof en toch wil buurland Algerije met het koninkrijk concurreren. De oosterbuur beweert "tot 40%" van de Europese vraag te kunnen dekken.

In februari benadrukte de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune, in een toespraak die namens hem werd voorgelezen door premier Aïmene Benabderrahmane, dat "Algerije momenteel werkt aan een nationale strategie voor de ontwikkeling van waterstof, met inbegrip van groene waterstof". De minister ging echter niet in op de exportfase. In een interview met APS in april verklaarde Noureddine Yassa, commissaris voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, dat Algerije "interessante troeven" heeft om groene waterstof te produceren.

Lees ook: Dwarsboomde Marokko ambitie van Algerije?

Het land is ook het best geplaatst om de levering van groene waterstof aan Europa te verzekeren, zei Boukhalfa Yaici, directeur-generaal van de Green Energy Cluster Algeria (GRP), onlangs. Een andere hoge ambtenaar van het ministerie van Energietransitie is het met hem eens en schat dat Algerije aan 40% van de Europese vraag zou kunnen voldoen.

De oosterbuur is dus van plan met Marokko te concurreren op een gebied waar het koninkrijk zich al lange tijd heeft gevestigd. "Marokko heeft een energiemodel ontwikkeld dat gunstig is voor de productie van groene waterstof en dat voornamelijk gebaseerd is op de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Het land heeft de afgelopen tien jaar een revolutie teweeggebracht op het gebied van het gebruik van hernieuwbare energie, met ambitieuze en proactieve doelstellingen voor de te installeren capaciteit, om tegen 2030 de grens van 52% te overschrijden, zoals aangekondigd tijdens COP21", staat te lezen in de "Routekaart voor groene waterstof".

Lees ook: Marokko heeft 130 miljard in hernieuwbare energieën geïnvesteerd

Deze aanzienlijke troeven hebben er bovendien voor gezorgd dat Marokko door de World Energy Council in zijn studie van 2018, getiteld "Power-to-X Roadmap", is aangemerkt als één van de zes landen met een groot potentieel voor de productie en uitvoer van waterstof en groene derivaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team