Zoeken

Hernieuwbare energie: Marokko nr 1 in de wereld

19 november 2022 - 07:00 - Economie

©

Marokko is de wereldwijde nummer één op het gebied van hernieuwbare energie. Dat staat in de laatste rangschikking in het tweejaarlijkse RECAI-rapport (Renewable Energy Country Attractiveness Index).

De index inventariseert de aantrekkelijkheid van de sector van hernieuwbare energie in de hele wereld. In een context waarin de elektriciteitsmarkt in volle mutatie is en de energieprijzen de pan uit rijzen, bevat de nieuwe editie van de RECAI voor het eerst een genormaliseerde classificatie, met het bruto binnenlands product (BBP), meldt Aujourd’hui le Maroc.

Lees ook: Marokko helpt Zwitserland CO₂-uitstoot verminderen

Marokko staat op de eerste plaats in de wereld op deze genormaliseerde RECAI-ranglijst. Ondanks zijn relatief kleine BBP is Marokko vastbesloten om buitenlandse investeringen in het land aan te trekken en te vergemakkelijken, met name in projecten die verband houden met hernieuwbare energie, waarbij zonne-energie, windenergie en groene waterstof centraal staan in de investeringsaanbiedingen.

"De geïnstalleerde capaciteit voor hernieuwbare energie heeft de 5 GW overschreden, wat een belangrijke groei in de afgelopen twee decennia betekent, aangezien de capaciteit in 2000 slechts 1,2 GW bedroeg. Marokko wil zijn opwekkingscapaciteit tegen 2030 verder uitbreiden naar 12 GW", aldus het rapport. "Het land hoopt zijn doelstellingen te bereiken door technologische ontwikkeling op het vlak van energie, de opslag van energie, groene waterstof en een verlaging van de kosten van hernieuwbare energie".

Lees ook: Klimaatbescherming: Marokko in wereldtop 10

Bovendien is Marokko door het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie gerangschikt in de top vijf van landen in de wereld voor het potentieel om concurrerende groene waterstof te produceren. "Met 3000 uren zon per jaar is Marokko goed geplaatst voor zonne-energie", aldus het verslag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team