Zoeken

Marokko wordt wereldmarktleider voor hernieuwbare energie

12 januari 2023 - 08:00 - Economie

©

Volgens de denktank Policy Center for the New South (PCNS), positioneert Marokko zich als wereldleider op het gebied van hernieuwbare energie.

Het Policy Centre for the New South (PCNS) heeft een beleidsnota opgesteld met de titel "De markt voor groene waterstof: de industriële vergelijking van de energietransitie". Daarin wordt benadrukt dat het proactieve beleid van Marokko het land in staat heeft gesteld grootschalige projecten voor hernieuwbare zonne- en windenergie uit te voeren, waardoor het een wereldleider in de sector is geworden.

Lees ook: Energietransitie boekt vooruitgang in Marokko

Er wordt verwezen naar het laatste Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI). Marokko is gestegen naar de top van de index dankzij zijn ambitieuze plannen op het gebied van zonne-energie, windenergie en groene waterstof, aldus de denktank. Vooral zijn streven naar een aandeel van 52% groene energie in 2030 speelt hierbij een rol.

De nieuwe impuls is vooral te danken aan de uitvoering van de richtlijnen van Koning Mohammed VI. Op een werkvergadering van 22 november 2022 over de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen en de nieuwe vooruitzichten op dit gebied, had de monarch opdracht gegeven om zo spoedig mogelijk een functionerend en stimulerend "Marokko-aanbod" te creëren dat de gehele groene waterstofwaardeketen in het koninkrijk bestrijkt.

Lees ook: Marokkaanse groep OCP heeft ambitieuze doelen

Op 3 december 2022 presenteerde Mostafa Terrab, CEO van OCP Group, aan de Koning een zeer ambitieus groen investeringsproject van bijna 13 miljard dollar voor de periode 2023-2027 om alle industriële installaties van het bedrijf op groene energie te laten draaien. De OCP Groep wil investeren in zeewaterontzilting (560 miljoen m3) en de productie van 1 miljoen ton groene ammoniak om tegen 2040 koolstofneutraal te worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team