Zoeken

Hernieuwbare energie: Marokko heeft grote ambities

30 januari 2022 - 19:40 - Economie

©

Marokko heeft besloten zijn ambities op het gebied van hernieuwbare energie op te voeren om het huidige streefdoel van 52% van het nationale energieaanbod in 2030 te overschrijden.

De minister van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling, Leila Benali, deed deze mededeling in het parlement en zei dat er inmiddels nieuwe investeringsprogramma’s voor hernieuwbare energie zijn opgestart. 61 projecten met een totale capaciteit van bijna 4,6 gigawatt en een investering van 53 miljard dirham worden momenteel uitgevoerd of uitgewerkt.

Lees ook: Marokko: 50 projecten voor hernieuwbare energie

Daarnaast is er ook een programma ontwikkeld met een totale capaciteit van 400 megawatt voor fotovoltaïsche zonne-energieprojecten, om kleine en middelgrote ondernemingen te steunen en banen te creëren, evenals een programma om ontziltingsinstallaties voor zeewater, van energie te voorzien via hernieuwbare energiebronnen.

Het is ook de bedoeling meer schone elektriciteit te leveren aan industriegebieden, aldus Benali, volgens wie de eerste fase het industriegebied van Kenitra zal worden voorzien van bijna 160 gigawattuur energie, terwijl aan de prioritaire industriegebieden bijna 800 gigawattuur zal worden geleverd.

Het Marokkaans beleid berust op drie pijlers: de ontwikkeling van nieuwe beleidsvormen en het volgen van wegen van duurzaamheid in alle sectoren; de intensivering van de regionale samenwerking als pijler voor de continuïteit van de energievoorziening en de verbetering van de wet- en regelgeving met het oog op de bevordering van binnen- en buitenlandse investeringen.

Lees ook: Dakhla krijgt zonnepark van 1 MW

In dit verband pleit de bewindsvrouw voor de invoering van een bijzondere procedure voor onteigening in het algemeen belang en de vereenvoudiging van de procedures voor de onteigening of tijdelijke ingebruikneming van grond die toebehoort aan de bosbouwsector.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team