Zoeken

Total Eren investeert 10 miljard euro in Marokko

31 januari 2022 - 15:40 - Economie

©

Total Eren, de dochteronderneming voor hernieuwbare energie van Total Energies, heeft besloten een mega groen waterstof- en ammoniakproject op te starten in Guelmim-Oued Noun met een investeringskost van 100 miljard dirham. Dit zal Marokko in staat stellen een leidende rol te spelen in het wereldwijde ecosysteem van groene waterstof.

Total Eren plant een investering van 100 miljard in een gemengd project van 10 GW voor de productie van groene waterstof en ammoniak, hoofdzakelijk in combinatie met elektrische windturbines, volgens Ecofin. De investering werd op 25 november goedgekeurd door de Regionale Eengemaakte Investeringscommissie (RUIC). De voorbereidende werkzaamheden zijn al begonnen.

Lees ook: Hernieuwbare energie: Marokko heeft grote ambities

Na de topografische opmeting van het terrein, dat meer dan 170.000 hectare beslaat, een analyse van vernieuwbare energiebronnen en een voorontwerp, zal de groep in de eerste fase van het proces een technisch-economische studie van de gebouwen, een ontwerp van de elektrische infrastructuur en contacten met de leveranciers verrichten. Het project Guelmim-Oued Noun zal tegen 2025 actief worden, aldus het energiebedrijf, een dochteronderneming van de Eren-groep dat voor 30% in handen is van de Franse oliegigant Total Energies. De eerste productie wordt verwacht tegen 2027.

Lees ook: Marokko bouwt twintigtal waterontziltingsinstallaties

Uit een rapport dat op 15 januari door het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) is gepubliceerd, blijkt dat Marokko, Australië, Chili, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten de vijf landen zijn die het best geplaatst zijn om de grootste waterstofproducenten ter wereld te worden. Het koninkrijk streeft ernaar tegen 2030 een lokale energiemarkt van 4 terawattuur (TWh) en een exportmarkt van 10 TWh te ontwikkelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team