Zoeken

Marokko, toekomstige waterstofgigant?

25 september 2023 - 13:00 - Economie

©

Marokko heeft grootse ambities op het gebied van hernieuwbare energie, met als doel om in 2030 meer dan 52% van zijn energieverbruik uit duurzame bronnen te halen. De jaarlijkse investering varieert van één tot twee miljard dollar.

Tijdens de derde editie van de Wereldtop Power-to-X in Marrakech benadrukte Leila Benali, Marokkaanse minister van Energie en Duurzame Ontwikkeling, het belang van het verdrievoudigen van jaarlijkse investeringen in hernieuwbare energie. Dit alles in de voorbereiding op een toekomstige economie die steunt op groene waterstof. Ze gaf aan dat het streven van Marokko is om samen met de private sector consistent te investeren om zo een sterkere sociaaleconomische structuur op te bouwen en de energietransitie te versnellen.

Lees ook: Groene waterstof: Marokko koploper, Spanje achterop

Benali gelooft dat groene waterstof een effectieve oplossing kan zijn om de energie-industrie te decarboniseren, vooral gezien het hoge energieverbruik van het land. Ze benadrukte verder het belang van een praktische aanpak om hun doelen te bereiken en wees op Marokko’s uitgebreide ervaring en expertise in hernieuwbare energie. Daarnaast belichtte ze het uitzonderlijke zonne-energiepotentieel van het land en de stabiele politieke en juridische omgeving die gunstig is voor investeerders.

Lees ook: Groene waterstof: Marokko en Nederland sluiten deal

"Groene waterstof zal cruciaal zijn voor het decarboniseren van onze economieën en Marokko is een natuurlijke partner in deze nieuwe markt, dankzij zijn uitgebreide energiebronnen, nabijheid tot Europa en sterke banden op alle niveaus van overheid, bedrijfsleven en maatschappij," reageerde Patricia Llombart Cussac, de EU-ambassadeur in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team