Zoeken

Marokko: hoe staat het met het project voor de hogesnelheidslijn Kenitra-Agadir?

26 januari 2024 - 12:00 - Marokko

©

Minister Mohamed Abdeljalil van Transport en Logistiek heeft onlangs bevestigd dat de studies voor de aanleg van de hogesnelheidslijn tussen Kenitra en Marrakech vorderen. Hij gaf details over de lopende projecten om de Marokkaanse spoorwegsector te moderniseren.

In antwoord op een vraag van de parlementaire groep van de PAM-partij zei de minister dat de voorbereidende studies voor de uitbreiding van de hogesnelheidslijn tussen Marrakech en Agadir in volle gang zijn. Hij kondigde ook de aansluiting van de havens van Nador en Agadir op het spoorwegnet aan, evenals de versterking van de vloot van het Nationaal Spoorwegbureau (ONCF) met treinen van de nieuwste generatie.

Lees ook: Megacontract HSL Marokko: nieuwe concurrent in de race

De ONCF heeft al haalbaarheidsstudies gestart voor de elektrificatie van de spoorlijn die Fez met Oujda verbindt, aldus Mohamed Abdeljalil. Hij benadrukte dat het bureau regelmatig onderhoudswerkzaamheden aan het spoorwegnet uitvoert om aan internationale normen te voldoen en snel en gericht in te grijpen bij problemen.

De minister van Transport en Logistiek herinnerde eraan dat in de afgelopen twee decennia bijna 70 miljard dirham is geïnvesteerd in de modernisering en ontwikkeling van de Marokkaanse spoorwegsector. In dit kader zijn grote projecten gelanceerd, waaronder de HSL Tanger-Casablanca, de drievoudige uitbreiding en versterking van het traject Kenitra-Casablanca, de verdubbeling van de spoorlijn Casablanca-Marrakech, evenals de realisatie van nieuwe generaties treinstations.

Lees ook: ONCF start aanleg HSL Kenitra-Marrakech

Deze acties en investeringen hebben geleid tot een toename van 14% in het passagiersverkeer in 2023 vergeleken met 2022, met meer dan 52 miljoen vervoerde passagiers, waarvan 5 miljoen met hogesnelheidstreinen, meldde de minister. Hij merkte op dat 219 spoorwegovergangen en 33 voetgangersovergangen zijn uitgerust, evenals 1100 km aan barrières geïnstalleerd, voor een totaalbedrag van 1,5 miljard dirham over de periode van 2012 tot 2018.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team