Zoeken

Marokko investeert 400 miljard dirham in treinen: 43 steden verbonden

8 mei 2024 - 14:00 - Marokko

©

Marokko gaat 400 miljard dirham investeren in de uitbreiding en modernisering van zijn spoorwegennet. Dit ambitieuze project zal 43 steden in het koninkrijk met elkaar verbinden.

De uitbreiding van het spoorwegennet omvat de aanleg van 3800 kilometer conventionele spoorlijnen. Het doel van het project is om 43 steden (tegenover 23 nu) met elkaar te verbinden, de havens en luchthavens per spoor te bedienen en de economische ontwikkeling en mobiliteit te stimuleren. Momenteel heeft het koninkrijk slechts één hogesnelheidslijn die Tanger met Casablanca verbindt. In het kader van dit project overweegt Marokko de aanleg van twee nieuwe HSL-lijnen: van Tanger naar Agadir langs de Atlantische kust en van Casablanca naar Oujda via Fez, zo kondigde Mohamed Abdeljalil, de minister van Transport en Logistiek, onlangs aan in het parlement.

Lees ook: Grote stadions, snelwegen, HSL: Marokko werkt aan zijn infrastructuur voor 2030

Volgens een sociaaleconomische haalbaarheidsstudie is een investering van 23 miljard dirham nodig om Fez aan het hogesnelheidsnetwerk aan te sluiten, aldus de minister. Hij benadrukte de voordelen van deze verbinding, die de reistijd tussen Fez en Casablanca met twee uur en vijftig minuten zou verkorten, of met één uur na afronding van de werkzaamheden aan de lijn Kenitra-Marrakech. De kosten van het project worden geraamd op 400 miljard dirham, zo kondigde het regeringslid aan, die aanbeveelt om de financieringsbronnen te diversifiëren en alle mogelijke opties te bestuderen: internationale leningen, publiek-private partnerschappen, financiering op de nationale begroting, etc.

Lees ook: Tetouan: trein én HSL?

Op dit moment is de haalbaarheid van het project nog steeds in studie, benadrukte Mohamed Abdeljalil. Hij voegde eraan toe dat de regering dit project nog niet heeft goedgekeurd en dat er nog veel technische en administratieve studies moeten worden uitgevoerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team