Zoeken

ONCF start aanleg HSL Kenitra-Marrakech

7 december 2023 - 20:08 - Economie

©

De Nationale Spoorwegmaatschappij van Marokko (ONCF) heeft een belangrijke stap gezet in de realisatie van de nieuwe hogesnelheidslijn die Kenitra en Marrakech met elkaar zal verbinden, een cruciaal onderdeel van de snelle verbinding tussen Tanger en Marrakech.

Een recent gepubliceerd decreet in het officiële staatsblad heeft het project de status van openbaar nut toegekend, een essentiële voorwaarde voor de mobilisatie en onteigening van grond. Het decreet heeft betrekking op de regio’s Rabat-Salé-Kenitra, Casablanca-Settat en Marrakech-Safi, volgens het model van de eerste Marokkaanse HSL tussen Casablanca en Tanger, die in 2009 eveneens de status van openbaar nut kreeg.

Lees ook: Marokko: Emiraten financieren HSL Kenitra-Marrakech

Het project van de HSL Kenitra-Marrakech werd bevestigd in een overeenkomst getekend tijdens het bezoek van Koning Mohammed VI aan de Verenigde Arabische Emiraten. Mohamed Rabia Khlie, de directeur-generaal van de ONCF, benadrukte de voordelen van de nieuwe HSL, waaronder de mogelijkheid om Tanger en Marrakech in drie uur met elkaar te verbinden. Hij wees ook op de creatie van 70 miljoen werkdagen en 3700 banen tijdens de aanlegwerken.

Parallel aan dit project heeft de ONCF een aanbesteding uitgeschreven voor de aankoop van 168 treinen, waarvan 150 bestemd zijn voor intercitydiensten en 18 voor de uitbreiding van de HSL. Het budget voor deze aankoop bedraagt 16 miljard dirham. Deze investering in nieuw materieel moet voldoen aan de groeiende vraag naar mobiliteit, het vernieuwen van het rollend materieel en het bedienen van de toekomstige HSL naar Marrakech.

Lees ook: Marokkaans spoor centraal in internationale rivaliteit

Vijf jaar na de lancering van de eerste Marokkaanse en Afrikaanse HSL "Al Boraq", blijft de ONCF investeren in innovatieve en duurzame transportoplossingen. Deze investeringen beperken zich niet tot de aanschaf van treinen, maar streven ook naar de ontwikkeling van een Marokkaans industrieel spoorwegecosysteem.

Bladna.nl