Zoeken

Frankrijk en Marokko begraven conflict met HSL-project

6 mei 2024 - 08:00 - Marokko

©

De recente reis van Bruno Le Maire, de Franse minister van Economie en Financiën, naar Marokko biedt hoop voor de Franse ingenieursgroep Egis, met een vestiging in Casablanca. Egis is de belangrijkste partner van de Marokkaanse spoorwegmaatschappij ONCF op het gebied van hogesnelheidstreinen.

Tijdens zijn bezoek aan Rabat met de Franse werkgeversorganisatie Medef op 26 april., toonde Le Maire de interesse van Frankrijk in de hogesnelheidstreinprojecten die Marokko uitvoert in het kader van de gezamenlijke organisatie van het WK 2030 met Spanje en Portugal. Een van deze projecten is de uitbreiding van de hogesnelheidslijn tussen Kenitra en Marrakech. De lijn, ontworpen voor een maximumsnelheid van 350 km/u, zal worden geëxploiteerd met een snelheid van 320 km/u op een traject van ongeveer 450 km. De plannen zijn om Tanger direct met Marrakech te verbinden zonder via Casablanca te gaan. Twee routes zijn voorgesteld voor de aankomst van de trein in Casablanca. De hogesnelheidslijn zal ook via een alternatieve route langs Benslimane (nieuw stadion) naar Nouaceur gaan. Hier komt een nieuw station of distributiecentrum.

Lees ook: HSL Kenitra-Marrakech: Frankrijk wil concurrentie uitschakelen

Het HSL-project Kenitra-Marrakech moet de reis tussen de twee steden revolutioneren. Het maakt deel uit van het ambitieuze plan van de ONCF om de steden, havens en luchthavens van Marokko te verbinden met hogesnelheidslijnen die tot 350 kilometer per uur kunnen halen. De kosten worden geschat op meer dan 50 miljard dirham.

Lees ook: Internationale concurrentie om Marokkaanse HSL

Egis is verheugd over het bezoek van minister Le Maire. "We kunnen eindelijk weer ademhalen", aldus Arnaud de Rugy, directeur Afrika van de Franse groep tegen Le Monde. "Het was cruciaal voor ons dat de samenwerking werd hervat, ook al zijn we in deze moeilijke tijden blijven werken." De Franse groep opende twee jaar geleden, midden in de crisis tussen Frankrijk en Marokko, haar continentale filiaal in Casablanca. Egis is de belangrijkste partner van de ONCF op het gebied van hogesnelheidstreinen. Al 15 jaar lang begeleidt het bedrijf Marokko bij hogesnelheidsprojecten. De ONCF heeft Egis ook de opdracht gegeven om te assisteren bij het projectmanagement van de HSL Kenitra-Marrakech. Volgens het ingenieursbureau zal de uitbreiding van de nieuwe lijn met 430 kilometer het "een echte uitdaging" maken om de studies in een relatief korte tijd af te ronden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team