Zoeken

Spoorwegnet: Marokko mist middelen voor zijn ambities

7 november 2023 - 21:30 - Economie

©

Het Marokkaanse ministerie van Transport en Logistiek krijgt de financiering voor de uitbreiding van het spoorwegnet dat 43 Marokkaanse steden moet verbinden, niet rond. Nu wordt gevreesd dat het project, dat territoriale gelijkheid in de spoorwegen zou moeten bevorderen, wordt opgegeven.

Tijdens de begrotingsdiscussie in de commissie voor basisinfrastructuur van het Huis van Afgevaardigden, gaf Mohamed Abdeljalil aan dat het project tegen 2040 of 2050 een financiering van 395 miljard dirham nodig heeft, volgens de toekomstvisie van de Marokkaanse spoormaatschappij (ONCF). Een bedrag dat zijn ministerie momenteel niet heeft. "Dit project kan in de toekomst een prioriteit worden", benadrukte de minister van Transport en Logistiek.

Lees ook: Rabat-Agdal: groot project ligt stil

Onlangs verklaarde Mohamed Abdeljalil aan de pers dat "het systeem dat we willen een enorme financiële last vereist", maar "we hebben geen toverstaf, alleen het staatsbudget". In februari merkte hij op tijdens een vergadering van de commissie voor basisinfrastructuur dat "zelfs met de aanleg van nieuwe hogesnelheidslijnen, naast de bestaande, de financiële structuur niet zal veranderen", omdat de inkomsten uit ticketverkoop niet volstaan om de infrastructuurkosten te dekken. Die inkomsten dekken slechts de kosten voor rijtuigen, onderhoud en elektriciteit.

Lees ook: Marokko gaat nieuwe treinen kopen

Als dit project uiteindelijk wordt gerealiseerd, zou het aandeel van de spoorwegontwikkeling in het koninkrijk moeten stijgen van de huidige 51% naar 87%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team