Zoeken

Marokko ontvangt FD-2000B luchtverdedigingssysteem

21 december 2021 - 11:20 - Marokko

©

Marokko heeft op zijn militaire basis bij de stad Sidi Yahya El Gharb de eerste partij van het in China gekochte FD-2000B luchtverdedigingssysteem voor lange afstand ontvangen. Het koninkrijk heeft in 2017 vier van deze machines besteld.

Marokko ontving de eerste partij van het FD-2000B systeem eerder dit jaar en nam het enkele weken geleden in gebruik. Het luchtverdedigingssysteem is een verbeterde versie van de HQ-9B en heeft een bereik van 250 km, aldus Defensa.

Het materieel werd ontvangen op de militaire basis van Sidi Yahya El Gharb, 60 km ten noorden van Rabat, die een oppervlakte heeft van 420.000 m2 en verscheidene opslag- en onderhoudsfaciliteiten, een administratief hoofdkwartier en woongebouwen omvat. Het zal ook het Sky Dragon 50 luchtverdedigingssysteem voor de middellange afstand huisvesten, dat Marokko in 2017 van China kocht.

Lees ook: Marokko krijgt nieuwe Turkse drones

De ingebruikneming van de militaire basis is een belangrijke stap voor Marokko om zijn luchtmacht te versterken. Sinds de jaren zeventig beschikken de Marokkaanse strijdkrachten alleen over luchtverdedigingssystemen voor korte afstand, zoals de M-163 VADS en de M-48 Chaparral.

Lees ook: Israël helpt Marokko met aankoop Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen

De FD-2000B is een luchtverdedigingssysteem voor lange afstand en kan lucht- en ballistische doelen onderscheppen. Het heeft een bereik van 200 km, een onderscheppingshoogte van 30 km en de radar heeft een detectiebereik van 280 km. Het is ontwikkeld en vervaardigd in China door CASIC Defense Corporation.

Marokko is ook geïnteresseerd in de aanschaf van andere luchtverdedigingssystemen, zoals de Amerikaanse Patriot en de Israëlische Barak-8.

Bladna.nl