Zoeken

Marokko bouwt marinebasis in Dakhla

24 januari 2022 - 16:20 - Marokko

©

Marokko maakt plannen om in Dakhla een grote militaire marinebasis te bouwen om logistieke en militaire bijstand te bieden aan bevriende Afrikaanse landen en om onderdak te verschaffen aan vredesmissies van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie.

De militaire basis zal worden gevestigd in de Atlantische haven van Dakhla, gelegen bij het vissersdorp Ntireft, in de diepe wateren voor de Golf van Oued Ed-Dahab. Het zal accommodatie bieden aan 1700 soldaten van de Koninklijke Marokkaanse Marine, en ook aan grote onderzeeërs en raketten, meldt El Español. Ook zal de toekomstige basis in Dakhla een tankstation omvatten om vrachtschepen op routes van Afrika naar andere continenten te bevoorraden.

Lees ook: Satellietfoto nieuwe militaire basis bij Rabat

"De basis zal zich uitstrekken over een groot gebied en kan plaats bieden aan het vliegdekschip USS George Washington (CVN-73)," aldus een kolonel van de Koninklijke Marokkaanse Marine. De leiding van het hele project is in handen van het ministerie van Uitrusting, Transport, Logistiek en Water, dat voor de uitvoering een contract heeft gesloten met het Marokkaanse bouwbedrijf SGTM en Somagec-Sud. "Het werk zal zeven jaar duren, want de bouw van een marinebasis duurt veel langer dan die van een luchtmachtbasis", aldus ingenieurs die de locatie van het project tussen 13 en 17 januari bezochten.

De aanleg van de militaire basis in Dakhla, die een strategische rol in de regio zal spelen, wordt gesteund door de Verenigde Staten en Israël, Marokko’s bevoorrechte militaire partners. De grootste marinebasis van Marokko ligt in Casablanca, en daarnaast zijn er kleinere bases in Agadir, Al Hoceima, Kenitra, Safi, Tan-Tan en Tanger. In het noorden van het land heeft het Koninkrijk ook een militaire basis bij Ksar Sghir.

Lees ook: Marokkaans leger op 55e plaats in de wereld

De Atlantische haven in Dakhla, waarvan de bouw bijna een miljard euro kostte, werd in 2016 gebouwd in opdracht van Koning Mohammed VI. De haven moet de economische, sociale en industriële ontwikkeling van de Sahara in alle sectoren (visserij, landbouw, mijnbouw, energie, toerisme, handel en industrie) bevorderen en de regio uitrusten met een modern logistiek hulpmiddel. Op lange termijn zal de haven van Dakhla Atlantique een sterke concurrent zijn van de haven van Ceuta.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team