Zoeken

Luchtmacht: Marokko concurreert met Algerije

10 januari 2022 - 19:00 - Marokko

©

Marokko ontving afgelopen december het in 2017 bestelde Chinese FD-2000B luchtverdedigingssysteem. Hierdoor komt het in concurrentie met Algerije, de beschermer van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario. Algerije verbrak de betrekkingen met het koninkrijk hoofdzakelijk wegens het geschil over de Sahara en kocht bij Rusland een soortgelijk toestel.

Het Chinese FD-2000B luchtverdedigingssysteem is het eerste van vier stuks die in 2017 bij China besteld werden. Het heeft een bereik van 250 km en is geïnstalleerd op een deel van de militaire basis Sidi Yahya al-Gharb, op 60 km van Rabat. Volgens deskundigen wordt slechts een deel van deze basis gebruikt als strategisch centrum voor luchtverdediging voor de lange en middellange afstand.

Lees ook: Algerije probeert militair overwicht op Marokko te behouden

Dezelfde basis herbergt raketten voor middellange afstand zoals de Chinese Sky Dragon met een bereik van 50 km, de Boeing Apache helikopters en de Patriot raketten die nog moeten worden geleverd.

Lees ook: Crisis Marokko-Algerije: Algiers koopt elektronisch oorlogssysteem

Marokko voert dus zijn bewapening op tegen Algerije, dat niet uitsluit de oorlog te verklaren. "Algerije wil geen oorlog met Marokko, maar is bereid die te voeren", meent de krant L’Opinion te weten uit kringen die dicht bij het Algerijnse leger staan. "Als het moet, dan vandaag, want wij zijn militair superieur en dat zal over een paar jaar misschien niet meer het geval zijn," reageerde een Algerijnse bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team