Zoeken

Israël helpt Marokko met aankoop Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen

13 december 2021 - 12:40 - Marokko

gevechtsvliegtuig-f35-marokko.jpg

Marokko heeft hulp gevraagd aan Israël om de Verenigde Staten ervan te overtuigen F-35 stealth gevechtsvliegtuigen aan het koninkrijk te verkopen.

Tijdens het bezoek van Benny Gantz aan Rabat op 23-24 november 2021 heeft minister van Defensie Abdellatif Loudiyi met zijn Israëlische ambtgenoot van gedachten gewisseld over het uitwisselen van ervaringen en het versterken van de capaciteiten van de strijdkrachten van beide landen, meldt JaFaJ, een Israëlische website die gespecialiseerd is in inlichtingenaangelegenheden.

Lees ook: Marokko bestelt Israëlische "kamikazedrones"

Volgens deze media is Marokko van plan F-35 gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse defensiegigant Lockheed Martin te kopen. "Marokko heeft een vloot van 20 geavanceerde Block 60 F-16 gevechtsvliegtuigen, maar heeft meer vliegtuigen nodig, vooral omdat er een oorlog dreigt met buurland Algerije." zegt dezelfde bron.

Lees ook: Marokko koopt Barak 8 grond-luchtraket van Israël]

Rabat toonde belangstelling voor de vliegtuigen "nadat de Verenigde Arabische Emiraten zich bereid hadden verklaard de kosten van F-35 gevechtsvliegtuigen voor Marokko te dekken, indien het koninkrijk ze van de Verenigde Staten zou kunnen ontvangen," melden Israëlische media. Zij voegen eraan toe dat de Marokkaanse minister van Defensie de hulp van Israël heeft ingeroepen om "de regering-Biden ervan te overtuigen de verkoop van F-35’s aan Marokko toe te staan."

Lees ook: Marokko-Algerije: Marokkaans leger paraat voor oorlog

Marokko zou ook om samenwerking met de inlichtingendiensten hebben verzocht om zijn grens met Algerije te versterken. "Marokkanen zijn zeer bezorgd over de door Algerije gesteunde islamisten die Marokko zouden kunnen aanvallen. De Israëlisch-Marokkaanse militaire samenwerking moet worden gezien als een belangrijk afschrikmiddel.... Met de steun van Israël zal elke confrontatie met Marokko, het buurland zeer duur komen te staan.", aldus Israëlische media.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team