Zoeken

Marokko, een opkomende militaire macht in de regio

3 januari 2022 - 16:20 - Marokko

©

Marokko heeft Turkse, Israëlische en Chinese drones gekocht en bereidt zich voor op de aankoop van Amerikaanse drones, niet alleen om zijn luchtverdedigingssysteem te verstevigen maar ook om de ambities van Algerije en de onafhankelijkheidsbeweging Polisario in te perken. Geleidelijk aan wordt het koninkrijk een militaire macht in de regio.

Hoewel het gebruik van militaire drones niets nieuws is in Marokko, is deze militaire aanpak de laatste jaren toegenomen. Na Israëlische drones kocht Marokko 13 Turkse Bayraktar TB2 drones, ontving er nog eens zes in december, plant een tweede levering van zes drones in 2022, en is van plan om drones uit de Verenigde Staten te kopen. Marokko wil daarnaast een exportindustrie opbouwen "als onderdeel van de modernisering van het arsenaal van de Royal Armed Forces om voorbereid te zijn op elke dreiging en vijandelijkheden".

Lees ook: Marokko gaat Frans raketsysteem aanschaffen

Marokko was het eerste land in de regio dat in de tweede helft van de jaren ’80 militair drones aan zijn wapenarsenaal toevoegde," zegt Abdelhamid Harifi tegen TelQuel. Sinds de ervaring van de Sahara-oorlog van 1975-1991 is de belangstelling van Marokko voor drones gestaag gegroeid, omdat zij doeltreffend kunnen zijn bij het redden van levens en het beperken van verliezen aan militair materieel.

De belangstelling van Marokko voor drones komt voort uit hun doeltreffendheid. Ze hebben hun nut bewezen in de oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië in Nagorno-Karabach. Nizar Derdabi, analist op het gebied van internationale strategie, defensie en veiligheid, merkt op: "Het belang van drones ligt ook in hun ISR-capaciteit (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), maar ook in hun vermogen om land- en zeedoelen aan te vallen of de vijandelijke luchtverdediging te ondermijnen.

Volgens hem heeft het Marokkaans leger ingezien dat drones het wapen bij uitstek zijn in toekomstige conflicten. "Met dezelfde vooruitziende blik waardoor Marokko zich vol vertrouwen met bewakingssatellieten kon uitrusten, investeerde de leiding van de Royal Armed Forces in geavanceerde militaire wapens en technologie, lang vóór andere strijdkrachten in de regio. Dit geeft hen een beslissend tactische en strategische voorsprong," concludeert Nizar Derdabi.

Lees ook: Waarom Marokko drones gebruikt

Marokko gebruikt drones om de Polisario en Algerije te ontmoedigen. Algerije heeft raketten opgesteld aan de grens met het koninkrijk. Het zijn S-300, S-350E en binnenkort S-400 raketten van Rusland, maar ook luchtverdedigingssystemen zoals Pantsir-S1/SM, Buk-M2 en Tor-M2, zegt Abdelhamid Harifi. "Dit zou een bedreiging kunnen vormen voor onze luchtmacht als er een verboden zone wordt ingesteld. Om een Algerijnse aanval af te slaan, moet Marokko zich uitrusten met passende middelen om deze te verdedigen," voegt de militaire deskundige eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team