Zoeken

Marokko helpt meerdere aanslagen verijdelen in Europa

17 december 2023 - 21:00 - Marokko

©

In een gezamenlijke internationale operatie van de Spaanse Nationale Politie, de FBI en de Marokkaanse inlichtingendiensten, is een jihadistische cel gelieerd aan Daesh ontmanteld.

De cel was betrokken bij het plannen van twee aanslagen in Europa. In Spanje zijn vijf personen gearresteerd in de steden Valencia, Alicante, Guipúzcoa en Cáceres, allen verdacht van banden met de terroristische organisatie.

Lees ook: Vijf verdachten opgepakt die aanslagen planden in Marokko

De antiterrorisme actie maakt deel uit van de tweede fase van "Operatie Miya", geïnitieerd in 2021 door het Commissariaat-Generaal van Informatie (CGI) van de Spaanse Nationale Politie. De operatie kreeg steun van inlichtingendiensten uit twaalf landen, waaronder Marokko, Mauritanië, Zwitserland en de Verenigde Staten. De coördinatie van het onderzoek lag bij de Spaanse Nationale Rechtbank.

Het onderzoek begon nadat een persoon van Noord-Afrikaanse afkomst in beeld kwam in Spanje vanwege zijn vermeende samenwerking met een jihadist die Europa via de Balkanroute had bereikt. Deze jihadist had het plan om in Frankrijk een aanslag te plegen in naam van Daesh.

Lees ook: Aanslagen in Marokko voorkomen dankzij de Verenigde Staten

Dankzij de expertise van CGI-specialisten in jihadistische terreurbestrijding, werd de verdachte gelokaliseerd in Zwitserland. Deze informatie werd onmiddellijk gedeeld met de Zwitserse autoriteiten, wat leidde tot een gezamenlijke operatie tussen Zwitserland en Spanje. In maart 2022 resulteerde deze samenwerking in de gelijktijdige arrestatie van de twee extremisten. In totaal leidde de eerste fase van deze operatie tot acht arrestaties in Europa en Noord-Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team