Zoeken

Marokkaanse ouders gearresteerd voor achterlaten kinderen in Spanje

28 november 2023 - 10:00 - Marokko

©

In het Spaanse Alicante zijn meerdere Marokkaanse ouders gearresteerd voor het achterlaten van hun minderjarige kinderen in de stad, zodat ze door de staat zouden worden opgevangen.

De Spaanse nationale politie voert al enkele maanden een operatie uit om het aantal gevallen van verlaten minderjarigen door Marokkaanse en Algerijnse ouders te beperken. Vorige maand resulteerde dit in de arrestatie van acht personen op verdenking van het achterlaten van minderjarigen. Deze kinderen zochten bescherming in centra voor minderjarigen, politiebureaus en kazernes in de provincie Alicante.

Lees ook: Marokkaanse gearresteerd voor achterlaten zoon in Spanje

Deze acht arrestaties komen bovenop de vijf arrestaties die tussen september en eind oktober zijn gedaan, na de aankomst van 15 niet-begeleide minderjarige buitenlanders in de stad, meldt Información. De Eenheid tegen Illegale Immigratie en Valse Documenten (UCRIF) van de provinciale politie van Alicante startte een onderzoek na de massale aankomst van deze minderjarigen in opvangcentra.

Uit dit onderzoek bleek dat deze kinderen, afkomstig uit Marokko en Algerije, Spanje binnen waren gekomen via lucht- of zeeroutes, begeleid door hun ouders, voogden of vertrouwenspersonen van hun ouders. Eenmaal in Alicante werden ze achtergelaten in de buurt van politiebureaus, centra voor minderjarigen en andere openbare instanties, waarna de begeleiders terugkeerden naar hun land van herkomst.

Lees ook: Marokkaanse vrouwen cel in voor achterlaten kinderen in Melilla

Het plan was zorgvuldig opgezet om de Spaanse overheid de zorg voor deze minderjarigen te laten overnemen. Onlangs arriveerde een Marokkaanse tiener in Alicante na een vliegreis vanuit Marokko naar Parijs, vanwaar hij met de auto naar Crevillent werd gebracht, waar een van zijn broers woonde. Na enige tijd met hem te hebben gewoond, meldde hij zich bij de kazerne van de Guardia Civil en vertelde hij dat hij zonder begeleiding in Spanje was aangekomen. Toen de zaak aan het licht kwam, werd de broer gearresteerd.

Bladna.nl