Zoeken

Einde klopjacht: voormalig Daesh-lid uitgeleverd aan Marokko

29 december 2023 - 09:00 - Marokko

©

Na een internationale klopjacht en een complex juridisch proces is Mohamed Boudarga, beter bekend als Abou Mohamed Al Fateh en voormalig prominent lid van Daesh in Syrië, uitgeleverd aan Marokko.

De uitlevering van Boudarga volgt op zijn arrestatie in juli 2021, een resultaat van de samenwerking tussen de Marokkaanse en Griekse autoriteiten.

Lees ook: Samenwerking Marokkaanse en Europese veiligheidsdiensten "uitstekend"

Boudarga werd opgepakt na een red notice van Interpol, uitgevaardigd op verzoek van Marokko. Zijn arrestatie was het resultaat van een internationale operatie waaraan Marokko, Griekenland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten deelnamen. Hij werd gevangen genomen terwijl hij met valse documenten en in het gezelschap van zijn echtgenote Louiza Hajjaoui probeerde Europa binnen te komen.

Vanaf 2014 bekleedde Boudarga belangrijke posities binnen speciale eenheden en de religieuze politie in de Syrische steden Deir ez-Zor en Raqqa. Zijn actieve rol binnen de terreurorganisatie maakte hem tot een sleutelfiguur van Daesh’s operaties.

Lees ook: Marokko helpt Griekenland bij arrestatie jihadist

Na zijn arrestatie werd Boudarga onderworpen aan een langdurig juridisch proces waarbij hij via diverse rechtsmiddelen probeerde zijn uitlevering aan Marokko te voorkomen. Uiteindelijk werden al zijn beroepen uitgeput en heeft de Griekse Raad van State, het hoogste gerechtshof in Griekenland, zijn uitlevering goedgekeurd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team