Zoeken

Marokkaans leger kan Sebta en Melilla in 4 uur overnemen

13 december 2021 - 18:40 - Marokko

©

Spanje zou niet bestand zijn tegen een gewapende Marokkaanse aanval op Sebta en Melilla. Verschillende Spaanse en Amerikaanse militaire deskundigen zijn tot deze conclusie gekomen en hebben maatregelen aanbevolen om de veiligheid in de twee enclaves te versterken.

In vier uur strijd met 40.000 soldaten zou Marokko Melilla, de rotsen van Vélez en Al Hoceima controleren, zo heeft een Amerikaanse studie uitgewezen. In 1981 onderhandelde de Spaanse regering, toen onder leiding van Leopoldo Calvo Sotelo, over de toetreding van Spanje tot de NAVO zonder dat Sebta en Melilla daarbij konden worden betrokken, op grond van artikel 6 van het Noord-Atlantisch Verdrag, dat nog steeds van kracht is.

Lees ook: Spaans leger: "Marokko geen bedreiging voor Ceuta en Melilla"

Na de migratiecrisis van mei jongstleden hebben de PP en de Vox-partij de Spaanse regering verzocht het proces van integratie van Sebta en Melilla in de NAVO op gang te brengen. Tot dusver is het project niet succesvol geweest. De twee steden kunnen geen aanspraak maken op NAVO-bescherming in geval van een aanval door Marokko, dat nu over een versterkt en gemoderniseerd leger beschikt.

Bovendien is Marokko een bevoorrechte partner van de Verenigde Staten, waarmee het al jarenlang militair samenwerkt. Intussen blijft Spanje achter bij het versterken van zijn leger en heeft het moeite om een nieuwe dynamiek in zijn betrekkingen met de VS te brengen.

Lees ook: Spanje bespreekt "annexatie" Sebta en Melilla door Marokko

Sebta en Melilla blijven in ieder geval kwetsbaar voor Marokko, net als in 1981. Een Marokkaanse aanval van ongeveer een halve dag zou voor het koninkrijk voldoende zijn om de twee gebieden in bezit te nemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team