Zoeken

Marokko erkent grenzen Sebta en Melilla niet meer

27 januari 2022 - 18:20 - Marokko

©

De nationale veiligheidsdienst DGSN heeft dinsdag een bevel uitgevaardigd om het woord "grens" te vervangen door "bab" (deur in het Arabisch), op de uithangborden van de twee politiebureaus in Sebta en Melilla.

De twee Marokkaanse politiebureaus gelegen aan de grenzen met Sebta en Melilla, hebben van de directeur-generaal van de DGSN, Abdellatif Hammouchi, de instructie gekregen om het woord "grens" te verwijderen van alle Marokkaanse gebouwen in de buurt van de twee autonome steden, meldt El Español. De krant schrijft dat Marokko hiermee een duidelijk signaal geeft aan Spanje. Het koninkrijk zou hiermee aanspraak maken op de bezette gebieden. Een foto van personen die de woorden "Sebta bezet" in het Arabisch en het Frans op een bord bij de ingang van de autonome stad plakken, is viraal gegaan op sociale media.

Lees ook: Grens Sebta-Marokko blijft tot juni gesloten

Bronnen dicht bij de Marokkaanse monarchie beschouwen de maatregel als "een goede stap voorwaarts", te midden van de "aanhoudende crisis tussen Spanje en Marokko". De agenten die aan de grensposten werkten werden na de sluiting van de grenzen met Sebta en Melilla op 13 maart 2020, toegewezen aan lucht- en zeehavens in heel Marokko. Maar volgens dezelfde bron bereiden zij zich voor om aan het eind van de maand februari naar hun post terug te keren. "Marokkaanse burgers en ingezetenen zullen de twee enclaves kunnen bereiken zonder formaliteiten te moeten doorlopen, maar de toegang tot Marokko via Sebta en Melilla blijft verboden voor Spanjaarden en buitenlanders", zegt de bron.

Lees ook: Marokkaans leger kan Sebta en Melilla in 4 uur overnemen

De maatregel komt er nadat Marokko zijn betrekkingen met Duitsland heeft hervat en ambassadeur, Zohour Alaoui, naar Berlijn is teruggekeerd. Ondertussen is Karima Benyaich, ambassadeur van Marokko in Madrid, die in mei voor overleg naar Rabat werd teruggeroepen, nog steeds niet op haar post teruggekeerd. Marokko wacht op een herziening van het standpunt van Spanje over de Sahara, alvorens de betrekkingen te herstellen. Een eis die deze week werd herhaald door regeringswoordvoerder Mustapha Baitas. "Spanje heeft wel een ambitie uitgesproken, maar om deze ambitie waar te maken hebben we veel meer duidelijkheid nodig," zei hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team