Zoeken

Spanje bespreekt "annexatie" Sebta en Melilla door Marokko

12 december 2021 - 17:30 - Marokko

marokko-annexatie-ceuta-melilla

Naar aanleiding van de publicatie van een rapport waaruit blijkt dat het Marokko een "dubbelzinnige strategie" ontwikkelt om uiteindelijk de soevereiniteit over Sebta en Melilla te verkrijgen, heeft de Spaanse senator Carles Mulet (Compromis) een reeks schriftelijke vragen gesteld aan de regering van Pedro Sánchez.

Carles Mulet heeft een reeks schriftelijke vragen gesteld aan de regering van Pedro Sánchez. Hij haalde het rapport aan van deskundigen van het Hoge Centrum voor Nationale Defensie (Ceseden) en het Spaanse Instituut voor Strategische Studies (IEEE), waarin gewaarschuwd wordt dat Marokko "Sebta en Melilla wil annexeren zonder oorlog te voeren". Volgens het document, dat door hoogleraren politieke wetenschappen is gepubliceerd, "hanteert Marokko al vele jaren een dubbelzinnige strategie om zijn soevereiniteit over deze twee steden te vestigen".

Lees ook: Spanje start werkzaamheden aan grenzen Sebta en Melilla

Als voorbeeld noemen de deskundigen het feit dat Marokko op 1 augustus 2018 de douanepost aan de grens met Melilla heeft gesloten en in 2019 de versterking uitvoerde van de grenscontroles bij de Tarajal grensovergang om een einde te maken aan de smokkel. Zij halen ook de massale aankomst aan van Marokkaanse migranten in Sebta in mei, met een ongekende migrantencrisis tot gevolg, meldt El Confidencial Digital.

Lees ook: Sebta en Melilla: grensopening pas in maart 2022

Het parlementslid willen ook weten of het Spaanse parlement van mening is dat zij “genoeg doet tegen de schendingen van de mensenrechten en resoluties" van Marokko met betrekking tot de Sahara.

Bladna.nl