Zoeken

Melilla wil niet meer uitgesloten worden van operatie Marhaba

23 december 2021 - 15:40 - Marokkanen in het buitenland

©

De voorzitter van de havenautoriteit van Melilla, Víctor Gamero, hoopt dat Marokko de stad niet voor het derde opeenvolgende jaar zal uitsluiten van de zomeroperatie Marhaba.

Het beginsel van een openmarkteconomie met vrije mededinging van de Europese Unie staat niet toe dat een derde land één of andere Europese haven uitsluit, zoals Marokko in juni jongstleden heeft gedaan door Spanje te weren bij de operatie Marhaba. Dit heeft Gamero gezegd tijdens een ontmoeting met de nieuwe minister, die bevoegd is voor het havenbeleid.

Lees ook: Sebta wil zich ontwikkelen zonder Marokko

De voorzitter van de havenautoriteit van Melilla herinnerde de minister ook aan het feit dat Marokko in 2020 en 2021, de Spaanse havens van Algeciras, Motril, Malaga, Almeria, Sebta en Melilla heeft geweerd uit de operatie Marhaba, waardoor de steden enorme verliezen hebben geleden.

Lees ook: Haven Almeria verliest 97% passagiers zonder wereld-Marokkanen

Gamero begrijpt ook niet waarom de haven van Sebta, met een verlies van 4 miljoen euro in 2022, een schadevergoeding van 11 miljoen euro zou moeten krijgen, tegenover 8 miljoen euro voor de haven van Melilla, die een verlies heeft geleden dat op 7 miljoen euro wordt geschat. "De haven van Melilla moet worden beschouwd als een strategische haven en het Interport Compensatiefonds dat aan de haven is toegewezen moet worden verhoogd," zegt hij. Hij voegt eraan toe dat "het niet mogelijk is voor de kleinste haven om hogere tarieven te hanteren, gezien de situatie van passagiers tussen Melilla en Malaga".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team