Zoeken

Spaans leger: "Marokko geen bedreiging voor Ceuta en Melilla"

2 december 2021 - 20:20 - Wereld

©

De chef-staf van de Spaanse strijdkrachten (JEMAD), admiraal Teodoro López Calderón, is van mening dat Marokko "geen bedreiging" vormt voor Ceuta en Melilla, ondanks het jarenlange blokkade-beleid van het koninkrijk tegen de twee enclaves.

Volgens het hoofd van de Spaanse strijdkrachten maakt Marokko zich momenteel meer zorgen over Algerije, zijn belangrijkste "rivaal" die het Polisario-front steunt in het Sahara-conflict, dan over een eventuele annexatie van Ceuta en Melilla. Volgens hem kan de voortdurende versterking van het Marokkaanse leger die de laatste jaren is waargenomen, niet worden beschouwd als een "bedreiging" voor de enclaves.

Lees ook: Marokko wil Ceuta en Melilla annexeren

Admiraal López Calderón benadrukt dat Marokko nooit de intentie heeft uitgesproken om de twee autonome steden met geweld in te lijven, en voegt eraan toe dat Spanje naast het leger over verschillende andere pressie- en afschrikkingsmiddelen beschikt. In de huidige geopolitieke context zal een dergelijk optreden onvermijdelijk economische, politieke en diplomatieke gevolgen hebben, aldus Calderón.

Lees ook: Marokko en Israël willen een militaire basis opzetten bij Melilla

Het verslag van het Waarnemingscentrum voor Ceuta en Melilla, getiteld "Marokko’s aanspraken op Ceuta en Melilla", werd maandag gepubliceerd. Het document wijst erop dat de maatregelen die Marokko de laatste jaren tegen Spanje heeft genomen, in feite tegen de twee autonome steden zijn gericht. Volgens de deskundigen die het rapport hebben opgesteld, volgt Marokko een gemengde strategie om zijn soevereiniteit over de twee enclaves definitief te vestigen zonder zijn toevlucht te nemen tot gewapend geweld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team