Zoeken

Marokko-Spanje: grenzen pas in de tweede helft 2022 open

17 december 2021 - 10:00 - Marokko

©

De Spaanse autoriteiten verwachten niet dat Marokko zijn grenzen met Sebta en Melilla voor de tweede helft van 2022 zal heropenen. Intussen wordt nagegaan hoe de veiligheid aan de grensovergangen van de twee steden kan worden verbeterd, om zo onder meer een einde te maken aan de smokkel in de regio.

De regering van Pedro Sánchez heeft een interministeriële commissie ingesteld om de eventuele heropening van de grenzen met Marokko voor te bereiden. Het doel van de commissie is economische alternatieven voor te stellen aan de grenzen, om te breken met de slechte praktijken die er voor de sluiting van de grenzen plaatsvonden. Spanje zal ongeacht de beslissingen van Marokko, dat al jaren een "economische druk" uitvoert op de twee autonome steden, doorgaan met zijn plan, aldus El Pais.

Lees ook: Spanje stopt smokkel in Sebta en Melilla

In eerste instantie zal het grensbeheer grondig worden hervormd. Op middellange en lange termijn zal de regering ook aan de uitvoering van haar sociaal-economisch reddingsplan werken, dat na de migratiecrisis in mei werd opgetuigd maar nog niet klaar is. Zo zal de smokkelhandel, die eerder getolereerd werd, niet langer meer worden toegestaan.

Lees ook: Sluiting grenzen Spanje-Marokko: "Een diplomatiek en politiek probleem"

Daarnaast worden nog andere hervormingen overwogen, zoals de wijziging van de status van Sebta en Melilla in "eilandsteden", hun toetreding tot het Schengengebied, de controle van vaccins aan de grenzen, het omvormen van de grenzen tot "intelligente" grenzen, enz.

Bladna.nl