Zoeken

Marokko "ruilt" Sebta en Melilla in voor Sahara

21 maart 2022 - 09:40 - Marokko

©

Spanje kondigde vrijdag zijn steun aan voor het door Marokko voorgestelde autonomieplan om een einde te maken aan het conflict in de Sahara. In ruil daarvoor heeft het koninkrijk zich ertoe verbonden de "territoriale integriteit" van Spanje te eerbiedigen, hetgeen betekent dat het afziet van een annexatie van Sebta, Melilla en de Spaanse eilanden.

Het is één van de voorwaarden die de Spaanse regering heeft gesteld om het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen, zo schrijft El Periódico de España. De Spaanse regering erkent dat "het Marokkaanse autonomie-initiatief de meest serieuze, realistische en geloofwaardige oplossing is voor het conflict dat nu reeds sinds 1975 aan de gang is". Marokko heeft zich er op zijn beurt toe verbonden de "territoriale integriteit" van Spanje te respecteren. Dit zijn de voorwaarden van de overeenkomst die tussen de twee landen is bereikt en die het begin markeert van een "nieuwe fase" in hun betrekkingen, die nu al bijna een jaar lang zeer gespannen zijn.

Lees ook: Ambassadeur van Marokko in Spanje terug op post

De wijziging van het Spaanse standpunt inzake de Sahara-kwestie was voor Marokko een conditio sine qua non voor de hervatting van de diplomatieke betrekkingen en voor Spanje was de bescherming van Sebta en Melilla tegen de annexatiedrang van Marokko een breekpunt. Het land vreest namelijk een verscherping van de Marokkaanse aanspraken op de twee autonome steden en op de Spaanse eilanden, van zodra de Sahara-kwestie is geregeld.

Lees ook: Spanje verandert van standpunt over Sahara

De crisis tussen Spanje en Marokko begon na de weigering van Spanje om het Marokkaanse karakter van de Sahara te erkennen, zoals de Verenigde Staten onder Trump in december 2020 deden. Als reactie schortte Marokko alle bijeenkomsten op hoog niveau op. Daarna escaleerden de spanningen verder door het onthaal van Polisario-leider Brahim Ghali in Spanje in april vorig jaar en de daaropvolgende invallen door migranten in Sebta in mei, alsook de herhaalde bestormingen van de hekken rond Melilla.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team