Zoeken

Algerije bekritiseert Marokkaans-Israëlische militaire alliantie

4 december 2021 - 11:10 - Wereld

©

Algerije staat nog steeds negatief tegenover de Marokkaans-Israëlische militaire samenwerking. Tijdens het 8ᵉ seminar over vrede en veiligheid in Afrika, zei het hoofd van de Algerijnse diplomatie, Ramtane Lamamra, dat "de ongezonde alliantie het koninkrijk verder verwijdert" van zijn oosterbuur.

Het 8ᵉ seminar over vrede en veiligheid in Afrika ging donderdag van start in Oran met als thema: "De bijstand aan de nieuwe Afrikaanse leden van de VN-Veiligheidsraad bij de aanpak van vredes- en veiligheidsvraagstukken op het Afrikaanse continent". In de marge van deze bijeenkomst sprak de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken met het nationale dagblad Croesus. "De Marokkaans-Israëlische militaire alliantie weerspiegelt het samengaan van twee territoriale expansionismen, gedreven door de ontkenning van het bestaan van hun slachtoffers die ze beroofden van hun onvervreemdbare rechten. De Marokkaanse autoriteiten zijn het spoor bijster en brengen een ongekende stuwkracht van sluipend Israëlische hegemonie aan het licht", zei hij.

Lees ook: Algerije waarschuwt Marokko voor destabilisatie van zijn binnenlandse veiligheid

Volgens hem verwijdert elke stap dat de Marokkaanse autoriteiten zetten in "deze ongezonde militaire alliantie, hen verder van Algerije en van haar volk. "De Marokkaanse mono-diplomatie, die gefixeerd is op de Westelijke Sahara en op Algerije, wil maar niet begrijpen dat de Algerijnse diplomatie zeer multidimensionaal en multifunctioneel is en ten dienste staat van hogere doelstellingen," aldus Lamamra.

De versterking van de militaire samenwerking tussen Marokko en Israël is een bron van vrees voor Algerije. Tijdens het bezoek van de Israëlische minister van Defensie aan Rabat hebben de twee landen nieuwe militaire akkoorden ondertekend. "Algerije is het doelwit van het bezoek van de Israëlische minister van Defensie aan Marokko", reageerde Salah Goudjil, voorzitter van de Algerijnse Raad van de Natie.

Lees ook: Algerije confuus door Amerikaanse steun aan Marokko

"De vijanden mobiliseren zich steeds verder om Algerije te ondermijnen. Met het bezoek van de minister van Defensie en de minister van Buitenlandse Zaken aan Marokko, worden hun bedoelingen steeds duidelijker. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, heeft Algerije zelfs bedreigd vanuit Marokko, zonder dat er een reactie kwam vanuit de Marokkaanse regering", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team