Zoeken

Algerije vreest oorlog tegen Marokko te verliezen

2 december 2021 - 18:20 - Wereld

©

De spanningen tussen Marokko en Algerije zijn geëscaleerd en hebben een onomkeerbaar punt bereikt. Als gevolg hiervan zijn de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen verbroken en is het Algerijnse luchtruim gesloten voor alle Marokkaanse vliegtuigen. In dit stadium sluit de oosterbuur een oorlog met het koninkrijk niet uit.

"Algerije wil geen oorlog met Marokko, maar is er klaar voor". Dat heeft de krant L’Opinion vernomen uit kringen die dicht bij het Algerijnse leger staan. "Als het nodig is, dan is het vandaag, want wij zijn militair superieur op alle niveaus, en over een paar jaar is dat misschien niet meer het geval," verklaarde dezelfde bron. De Algerijnen zijn vooral bezorgd over de Israëlische steun aan Marokko. "Dit zou de situatie in ongeveer drie jaar kunnen veranderen".

Lees ook: Marokko-Israël: Algerijnse reactie op militaire samenwerking

De conflicten zijn het gevolg van verschillende factoren, waarvan de belangrijkste de Sahara-kwestie en de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël zijn. Algerije blijft steun verlenen aan de Polisario, een beweging die onafhankelijkheid voor de Sahara wil. Het koninkrijk eist het op als een deel van zijn grondgebied. "Vanuit Algiers gezien zou de aanleiding voor een conflict de wens van Koning Mohammed VI zijn om controle te krijgen over de gehele Westelijke Sahara", zo wordt gemeld. Het zou een vernedering zijn voor de Algerijnen als dit zou gebeuren.

De meningen zijn echter verdeeld. "Militair gezien zijn we veel beter dan de Marokkanen", zegt een gesprekspartner. Dit geldt met name voor de grondtroepen. "Het leger is de zwakke schakel in de verdediging van Marokko. De monarchie heeft de strijdkrachten altijd gewantrouwd uit angst voor een staatsgreep. In tegenstelling tot de luchtmacht of de marine, is het leger minder belangrijk." Een andere oorzaak van de spanningen tussen Rabat en Algiers is de moord op drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs in de Sahara op 1 november.

Lees ook: Marokko-Algerije: Marokkaans leger paraat voor oorlog

Wat de betrekkingen tussen Marokko en Israël betreft, blijft Algerije uiting geven aan zijn ernstige bezorgdheid. Tijdens het bezoek van de Israëlische minister van Defensie aan Rabat hebben de twee landen nieuwe militaire akkoorden ondertekend. Dit zette het buurland aan tot een reactie. "Wat betreft het bezoek van de Israëlische minister van defensie aan Marokko, is Algerije het doelwit", reageerde Salah Goudjil, voorzitter van de Algerijnse Nationale Raad. "Vijanden mobiliseren zich steeds meer om Algerije schade te berokkenen. Vandaag zijn de zaken duidelijk met het bezoek van de Israëlische minister van Defensie aan Marokko, voorafgegaan door een eerder bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken. Deze laatste heeft Algerije vanuit Marokko bedreigd, en de Marokkaanse regering heeft hier bovendien niet op gereageerd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team