Zoeken

Algerije beschuldigt Marokko van samenzwering tegen Palestina

9 december 2021 - 12:00 - Wereld

©

Het Algerijns Nationaal Volksleger (ANP) beschuldigt Marokko van een samenzwering met Israël tegen Palestina. Algiers heeft de militaire samenwerkingsovereenkomst tussen Rabat en Tel Aviv nog steeds niet aanvaard.

"Ons land zal alle tegenslagen overwinnen", schrijft het ANP-tijdschrift El Djeïch in een hoofdartikel. De krant uit opnieuw beschuldigingen tegen Marokko. Door zich aan de zijde van de staat Israël te scharen en de samenwerking met deze staat uit te breiden tot militaire en veiligheidsaspecten, zou het koninkrijk "deze keer zonder enige twijfel aan het laatste hoofdstuk beginnen van een lange reeks daden van verraad en samenzweringen tegen de Palestijnse zaak, met als doel het volk aan de grond te krijgen, ten dienste van het zionisme".

Lees ook: Algerije uit grove beschuldigingen tegen Marokko en Israël

Het Algerijnse leger beschuldigt Marokko ervan "de Palestijnse zaak in de uitverkoop te hebben gedaan" en Israël toe te staan "om een pied-à-terre te maken van zijn grondgebied, in een regio die voorheen verboden terrein was voor de staat". Volgens het blad "tracht het koninkrijk zich aan de internationale gemeenschap te presenteren als een vreedzame staat zonder vijandigheid jegens de zionistische entiteit, ondanks de schending van de legitieme rechten van het Palestijnse volk door deze laatste en zijn bezetting en annexatie van gebieden van Arabische landen."

Lees ook: Algerije bekritiseert Marokkaans-Israëlische militaire alliantie

"Dit alles zodat de internationale gemeenschap de ogen zou sluiten voor de bezetting van het grondgebied van de Westelijke Sahara door Marokko, de verdrijving van de lokale bevolking en de exploitatie van de rijkdommen van dit gebied. Buitenlandse bedrijven kunnen nu ook rustig het potentieel van het Sahrawi-volk plunderen. Marokko probeert een beleid van voldongen feiten op te leggen en negeert de internationale resoluties van legitimiteit met betrekking tot het zelfbeschikkingsrecht van het Sahrawi-volk en hun recht om op hun grondgebied een onafhankelijke staat te vestigen", verklaart het blad.

Lees ook: Marokko-Algerije: Marokkaans leger paraat voor oorlog

In de publicatie wordt ook melding gemaakt van een "verklaarde oorlog, een oorlog die achter de schermen tegen Algerije wordt gevoerd" en van "woeste aanvallen met de inzet van wat nu bekend staat als de nieuwe generatie oorlogen". Deze oorlogen en aanslagen "zullen onvermijdelijk mislukken, gezien de hoge graad van bewustzijn van het Algerijnse volk en de capaciteit van ons land en ons leger om alle uitdagingen aan te gaan en elke poging te verslaan die de veiligheid en stabiliteit ondermijnen," aldus het ANP.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team