Zoeken

Ramtane Lamamra reageert op oorlogsdreiging Marokko-Algerije

8 februari 2022 - 11:40 - Wereld

©

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra, heeft gereageerdop de mogelijke oorlogsdreiging tussen Algerije en Marokko. Hij verzekert dat zijn land niet de eerste stap zal zetten.

Deskundigen menen dat er gevaar bestaat voor een gewapende confrontatie tussen Marokko en Algerije. Een kwestie die niet alleen Europa, maar ook de Verenigde Staten bezorgt. Op de vraag hiernaar verzekerde het hoofd van de Algerijnse diplomatie dat zijn land niet de eerste stap zal zetten. "Maar wees gerust: Algerije zal alleen oorlog voeren uit zelfverdediging. Algerije heeft de gruwelen van de koloniale oorlog al te zeer meegemaakt om een gewapende confrontatie met een buurland aan te willen gaan", zei Ramtane Lamamra in een interview met RFI. In zijn ogen is het Marokko dat aanstuurt op een oorlog met Algerije.

Lees ook: Verenigde Staten nemen conflict Marokko-Algerije "zeer serieus"

"Men moet de vraag stellen of degenen die militaire samenwerking met buitenlandse militaire mogendheden uitbouwen, die niets met de Noord-Afrikaanse regio te maken hebben, niet degenen zijn die het ergste willen", voegde de Algerijnse minister eraan toe, verwijzend naar de nieuwe militaire overeenkomsten die tussen het koninkrijk en Israël werden ondertekend tijdens het bezoek van de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz aan Rabat in november vorig jaar. Verder verklaarde Lamamra dat Algerije zich een direct "doelwit" voelt van de militaire samenwerking tussen de twee landen.

Lees ook: Marokko beschuldigd van aanwakkeren spanningen met Algerije

"De vijanden worden steeds meer gemobiliseerd om Algerije schade te berokkenen. Vandaag is er de kwestie van het bezoek van de Israëlische minister van Defensie aan Marokko na het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken. Deze laatste bedreigde Algerije vanuit Marokko en er was geen sprake van een reactie van de Marokkaanse regering", aldus Salah Goudjil, voorzitter van de Algerijnse Raad van de Natie.

Bladna.nl