Zoeken

Algerije confuus door Amerikaanse steun aan Marokko

21 november 2021 - 18:20 - Marokko

©

De erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara door de Verenigde Staten, en de militaire steun van Washington aan Marokko, zouden de voornaamste oorzaak zijn van het vijandig beleid van Algerije tegenover het koninkrijk.

Mustapha El Khalfi, voormalige woordvoerder van de Marokkaanse regering en minister van Communicatie, stelt dat Algerije woedend is op Marokko vanwege de belangrijke doorbraak van Rabat in het Sahara-dossier, als gevolg van het besluit van de Verenigde Staten om in december vorig jaar het Marokkaans karakter van de Sahara te erkennen.

Lees ook: Algerije wil Polisario bewapenen om Marokko aan te vallen

In een interview met Assabah verklaarde de voormalig minister dat het gedrag van Algerije duidelijk aantoont dat het buurland bang is voor de aanwezigheid van Marokko in de Sahara. Hij herinnerde er ook dat in de afgelopen maanden tientallen buitenlandse consulaten in Laayoune en Dakhla werden geopend, wat het Marokkaans karakter van de Sahara komt bevestigen.

El Khalfi stelde tevens dat Algerije verrast werd door de militaire steun van de Verenigde Staten aan Marokko en de toestemming die aan Rabat werd gegeven om Amerikaans militair materieel in de Sahara te gebruiken. De politicus vervolgde dat het Algerijns leger beter uitgerust is maar dat het Marokkaans leger meer ervaring en expertise heeft.

Lees ook: Algerije schenkt militair materieel aan Polisario

Ook benadrukte de voormalige regeringswoordvoerder dat Algerije en de Polisario geen andere keuze hebben dan met Marokko te onderhandelen om een politieke oplossing te vinden voor het Sahara-conflict, dit in overeenstemming met de meest recente resoluties van de VN-veiligheidsraad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team