Zoeken

Voormalig Algerijns minister roept op tot standvastigheid tegen Marokko

21 juli 2021 - 16:40 - Wereld

©

Omar Hilale, permanent vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, sprak in een nota zijn steun uit aan het "dappere Kabylische volk" dat "recht heeft op zelfbeschikking". Dit heeft de woede gewekt van Abdelaziz Rahabi, een Algerijnse diplomaat en voormalig minister van Communicatie. Hij roept op tot een ferm optreden tegen het koninkrijk.

"De oproep van Marokko tot gezagsondermijning in Algerije is geen simpele diplomatieke daad, maar een vijandige actie tegen de eenheid van het land en een geprogrammeerde escalatie in de strategie van permanente spanning in de regio," schreef de Algerijnse diplomaat in een post op sociale netwerken op zaterdag. "Algerije, haar volk en haar staat, moet reageren met kracht en vastberadenheid", aldus Abdelaziz Rahabi.

Lees ook: Algerije haalt ambassadeur terug uit Marokko

Ramtane Lamamra, die "zich opwerpt als vurig verdediger van het recht op zelfbeschikking, ontzegt datzelfde recht aan het Kabylische volk. Deze bevolkingsgroep is één van de oudste in Afrika en staat het langst onder buitenlandse bezetting", aldus Omar Hilale, permanent vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties. Hij verklaarde dit in een reactie op de aantijgingen van de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Ramtane Lamamra, over de kwestie van de Marokkaanse Sahara tijdens het algemeen debat van de ministeriële bijeenkomst van de Beweging van Niet-Gebonden Landen (NAM) die op 13 en 14 juli per videoconferentie werd gehouden.

Vrijdag heeft het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken "een bijzonder gevaarlijk afglijden" aan de kaak gesteld. Volgens de afdeling heeft Algerije "het recht op een verduidelijking van het definitieve standpunt van het Koninkrijk Marokko over dit uiterst ernstige incident". Zondag werd de ambassadeur van Algerije in Rabat teruggeroepen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team