Zoeken

Arabische Liga roept Marokko en Algerije op tot terughoudendheid

26 augustus 2021 - 17:00 - Wereld

©

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Aboul-Gheit heeft gereageerd op het besluit van Algerije om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken. Hij riep beide landen op zich te beheersen en een verdere escalatie te vermijden.

In een verklaring van de Arabische Liga, zei Ahmed Aboul-Gheit te hopen dat Marokko en Algerije weer minimale betrekkingen zullen onderhouden. Dit is noodzakelijk voor het veiligstellen van de eigen belangen van beide landen, hun stabiliteit en die van de regio. Hij benadrukte ook dat de twee landen een leidende rol hebben in het Arabische samenwerkingsverband en zei dat hij de huidige situatie betreurde.

Lees ook: "Militaire confrontatie tussen Marokko en Algerije zou fataal zijn voor de hele regio"

Via een persconferentie kondigde de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Ramtane Lamamra dinsdag aan dat Algerije heeft besloten de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken. Algiers verwijt Rabat met name de steun van de permanente vertegenwoordiger van het koninkrijk bij de Verenigde Naties, Omar Hilale, aan het "dappere Kabylische volk", de uitspraken van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Rabat, evenals oudere incidenten zoals de schending van de Algerijnse vlag bij het consulaat in Casablanca in 2013.

Lees ook: Algerije: redenen van vebreking betrekkingen met Marokko

In Rabat betreurde het ministerie van Buitenlandse Zaken het "volkomen ongerechtvaardigde" besluit van Algerije, veroordeelde de "logica van escalatie" en verwierp "de misleidende en zelfs absurde voorwendselen die eraan ten grondslag liggen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team