Zoeken

VN-ambassadeur Omar Hilale hekelt Algerijnse kritiek over Sahara

17 juli 2021 - 12:00 - Wereld

©

Tijdens een virtuele vergadering van de Beweging van Niet-Gebonden Landen die op 13 en 14 juli is gehouden, heeft Marokko gereageerd op de recente provocerende uitspraken van de nieuwe Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra, over de Sahara-kwestie.

De permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, Omar Hilale, heeft per brief aan de Azerbeidzjaanse voorzitter van de Beweging van Niet-Gebonden Landen laten weten "diep verbaasd" te zijn over de keuze van de Algerijnse minister om dit onderwerp aan te kaarten tijdens de vergadering. Volgens Hilale is dit een onderwerp dat louter in de VN-Veiligheidsraad dient te worden besproken.

Lees ook: Marokko hekelt "abnormale fixatie" van Algerije

Bovendien hekelde de Marokkaanse VN-ambassadeur dat de Algerijnse minister de indruk wil wekken dat er in de Marokkaanse Sahara een groot militair conflict aan de gang zou zijn. "Deze fictie bestaat alleen in de propaganda-uitingen van de gewapende separatistische groep Polisario en berichten van het Algerijnse persbureau", schreef Hilale in zijn brief. "Met alle respect voor het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, is de situatie in de Marokkaanse Sahara kalm en sereen, zoals wordt gemeld in de dagelijkse rapporten van Minurso en bevestigd wordt door de internationale media", verklaarde de VN-ambassadeur.

Ook vermeldde Hilale het feit dat 22 lidstaten van de Beweging van Niet-Gebonden Landen een consulaat hebben geopend in Dakhla en Laayoune. Hij houdt de Polisario en Algerije verantwoordelijk voor de moeizame vooruitgang van een mogelijke oplossing van de Sahara-kwestie door stelselmatig alle kandidaten voor het speciale VN-gezantschap voor de Sahara af te wijzen. "Algerije kan zich niet onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid, die het eindelijk op zich heeft genomen door sinds 2018 als partij deel te nemen aan rondetafelgesprekken. De Algerijnse minister zal de leden van de Beweging van Niet-Gebonden Landen niet verraderlijk kunnen overhalen om ze voor hun zaak te winnen. Het regionale geschil over de Marokkaanse Sahara heeft twee partijen", besloot Hilale, die ook aandacht vroeg voor het recht op zelfbeschikking van de bevolking van de Algerijnse regio Kabylië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team