Zoeken

El Othmani doet onhandige poging om spanningen met Algerije te verminderen

29 augustus 2021 - 19:00 - Marokko

©

Premier Saadeddine El Othmani heeft een poging gedaan om de woede van Algerije te kalmeren. Hij reageerde op de steunverklaringen van Omar Hilale, permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de VN, aan het "dappere Kabylische volk", één van de redenen waarom Algiers heeft besloten om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken.

Omar Hilale verklaarde medio juli, tijdens een ministeriële bijeenkomst van de Beweging van Niet-Gebonden Landen, dat Ramtane Lamamra, die "zich opwerpt als vurig verdediger van het recht op zelfbeschikking, datzelfde recht ontzegt aan het Kabylische volk, één van de oudste volkeren van Afrika, dat het langst onder buitenlandse bezetting staat".

Lees ook: Spanningen Marokko-Algerije: reactie van Saâdeddine El Othmani

"Het was de reactie van de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de VN. Het gaat hier niet om een politiek standpunt, maar eerder om een tegenargumenterende reactie. Zegt u dat, dan zeggen wij dit. Maar dit is geen politiek standpunt van Marokko", zei El Othmani in een verklaring aan Hespress.

Saadeddine El Othmani betreurt het besluit van Algerije om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken vanwege verklaringen van een diplomaat. Hij vindt het ook spijtig dat dit besluit werd genomen na een derde oproep van Koning Mohammed VI "tot verzoening en het begin van een onvoorwaardelijke dialoog met de Algerijnse broeders".

Lees ook: Marokko sluit ambassade in Algerije

Het regeringshoofd benadrukte verder dat Marokko altijd zal blijven "werken aan de opbouw van een harmonieuze en sterke Maghreb-unie, die in staat is de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team