Zoeken

Algerije haalt ambassadeur terug uit Marokko

19 juli 2021 - 17:00 - Wereld

©

De diplomatieke crisis tussen Algerije en Marokko heeft een nieuwe wending genomen. De oosterbuur heeft net haar ambassadeur uit het koninkrijk teruggeroepen voor overleg.

De betrekkingen tussen Algerije en Marokko zijn opnieuw verslechterd nadat de permanent vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, Omar Hilale, zijn steun heeft uitgesproken aan het "dappere Kabylische volk". Ramtane Lamamra, die "zich opwerpt als vurig verdediger van het recht op zelfbeschikking, ontzegt datzelfde recht aan het Kabylische volk, één van de oudste volkeren van Afrika, dat het langst onder buitenlandse bezetting staat", aldus de Marokkaanse diplomaat. Hij reageerde hiermee op de aantijgingen van het hoofd van de Algerijnse diplomatie over de kwestie van de Marokkaanse Sahara, tijdens het algemeen debat van de ministeriële bijeenkomst van de Beweging van Niet-Gebonden Landen (NAM) die op 13 en 14 juli per videoconferentie werd gehouden.

Lees ook: Algerije reageert op Marokkaanse tussenkomst met nauwelijks verhulde oorlogsdreiging

De reactie van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken liet niet lang op zich wachten. In een verklaring veroordeelde Algerije "deze ernstige ontsporing van de Marokkaanse diplomatieke vertegenwoordiging in New York". Algerije veroordeelt de dubieuze diplomatieke handeling met klem en zegt dat ze ook gevaarlijk is voor het Koninkrijk Marokko en zijn internationaal erkende grenzen". Algerije eist een verklaring van het officiële standpunt van Rabat.

"Bij gebrek aan een positieve en passende reactie van Marokkaanse zijde is vandaag (zondag 18 juli) besloten de Algerijnse ambassadeur in Rabat met onmiddellijke ingang terug te roepen voor overleg. Zonder andere mogelijke maatregelen uit te sluiten, afhankelijk van de ontwikkeling van deze zaak", aldus het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team