Zoeken

Nieuwe beschuldigingen van Algerije tegenover Marokko

10 september 2021 - 17:40 - Wereld

©

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra, beschuldigt Marokko, zonder het koninkrijk expliciet te benoemen, van een alliantie met de historische vijand, met als doel het buurland aan te vallen.

"Een analyse van de situatie leert ons dat bepaalde actoren proberen zichzelf een invloedrijke rol toe te bedelen in de regionale en internationale orde, door gevaarlijke allianties aan te gaan met als enig doel onmiddellijke winst te behalen ten nadele van de nobele doelstellingen van het systeem van gezamenlijke Arabische actie", aldus het hoofd van de Algerijnse diplomatie in een toespraak tijdens een zitting van de Raad van de Arabische Liga op ministerieel niveau.

Lees ook: Breuk met Marokko: Algerije komt niet terug op besluit

Ramtane Lamamra sprak van "de partijen" die "de hulp en de macht van een historische vijand gebruiken om hun broeders en rechtstreekse buren aan te vallen". Hij verwees naar de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël, die erop gericht zou zijn om de belangen van Algerije te schaden. "Als dit zich duidelijk en dicht bij de gemeenschappelijke grenzen voordoet, dan kunnen we ons ook een voorstelling maken van wat er achter de schermen gebeurt", voegde de Algerijnse minister eraan toe.

Sinds 24 augustus heeft Algerije de betrekkingen met Marokko verbroken. Algiers verwijt Rabat met name de steun van Omar Hilale, de permanente vertegenwoordiger van het koninkrijk bij de Verenigde Naties, aan het "dappere Kabylische volk", de uitspraken van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Rabat, en de steun die Marokko zou hebben geboden aan de Beweging voor Zelfbeschikking van Kabylië (MAK) en de Rachad-beweging. Die organisaties worden ervan beschuldigd achter de laatste dodelijke branden te zitten, die in het noorden van Algerije enorme verwoestingen hebben aangericht.

Lees ook: Algerije niet blij met alliantie Marokko-Israël

Deze acties "leiden tot nog meer spanning en instabiliteit in de regio en dragen bij tot een verergering van de huidige crises. Zij leiden ons af van onze eerste en voornaamste zaak (de Palestijnse zaak) en plaatsen deze onder het niveau van de offers en het lijden van het Palestijnse volk en andere Arabische volkeren, en zelfs onder hun onvermoeibare strijd voor de oprichting van een onafhankelijke staat met El-Quds als hoofdstad," merkte het hoofd van de Algerijnse diplomatie op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team