Zoeken

Vlaams Parlement moet medewerkers aanstellen voor Sihame El Kaouakibi

28 maart 2023 - 22:00 - Wereld

©

Het onafhankelijk Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi heeft volgens de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, gewoon recht op parlementaire medewerkers. Ze was langer dan twee jaar in ziekteverlof, maar kondigde recent aan dat ze haar werk voor 20 procent wil hervatten.

El Kaouakibi vroeg eerder twee deeltijdse medewerkers aan het Vlaams Parlement, maar het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement had die aanvraag geweigerd. Ze stapte daarna naar de kortgedingrechter die nu heeft geoordeeld dat de Vlaamse overheid een halftijdse, tijdelijke arbeidsovereenkomst moet aanbieden aan de beide kandidaat-administratieve medewerkers die El Kaouakibi had voorgedragen.

Lees ook: Sihame El Kaouakibi reageert in podcast op Let’s Go Urban-schandaal

"De rechtbank is van oordeel dat elke volksvertegenwoordiger een subjectief recht heeft op de toekenning van een administratief medewerker om hem in de uitoefening van zijn ambt bij te staan", zegt persrechter Els De Breucker geciteerd door VRT Nieuws. "Verder meent de rechtbank dat het verzoek om voorlopig een parlementair medewerker aan te stellen geen rechtsmisbruik uitmaakt."

Lees ook: Sihame El Kaouakibi betreurt dat zaak negatief uitstraalt op Marokkaanse gemeenschap

Volgens de rechter betekent de afwezigheid van El Kaouakibi niet dat haar verzoek "kwaadwillig" is. Daarnaast weegt ook het belang van een goed functionerend parlement voor de democratische rechtsstaat meer dan het financiële nadeel voor de overheid. Indien de Vlaamse overheid geen arbeidsovereenkomst aanbiedt aan de twee kandidaat-administratieve medewerkers die het parlementslid had voorgedragen, moet er een dwangsom betaald worden van 250 euro per dag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team