28 maart 2023 - 22:00 - Wereld
Het onafhankelijk Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi heeft volgens de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, gewoon recht op parlementaire medewerkers. Ze was langer dan twee jaar in ziekteverlof, maar kondigde recent aan dat ze haar werk voor 20 procent wil hervatten.
El Kaouakibi vroeg eerder twee deeltijdse medewerkers aan het Vlaams Parlement, maar het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement had die aanvraag geweigerd. Ze stapte daarna naar de kortgedingrechter die nu heeft geoordeeld dat de Vlaamse overheid een halftijdse, tijdelijke arbeidsovereenkomst moet aanbieden aan de beide kandidaat-administratieve medewerkers die El Kaouakibi had voorgedragen.
Lees ook: Sihame El Kaouakibi reageert in podcast op Let’s Go Urban-schandaal
"De rechtbank is van oordeel dat elke volksvertegenwoordiger een subjectief recht heeft op de toekenning van een administratief medewerker om hem in de uitoefening van zijn ambt bij te staan", zegt persrechter Els De Breucker geciteerd door VRT Nieuws. "Verder meent de rechtbank dat het verzoek om voorlopig een parlementair medewerker aan te stellen geen rechtsmisbruik uitmaakt."
Lees ook: Sihame El Kaouakibi betreurt dat zaak negatief uitstraalt op Marokkaanse gemeenschap
Volgens de rechter betekent de afwezigheid van El Kaouakibi niet dat haar verzoek "kwaadwillig" is. Daarnaast weegt ook het belang van een goed functionerend parlement voor de democratische rechtsstaat meer dan het financiële nadeel voor de overheid. Indien de Vlaamse overheid geen arbeidsovereenkomst aanbiedt aan de twee kandidaat-administratieve medewerkers die het parlementslid had voorgedragen, moet er een dwangsom betaald worden van 250 euro per dag.
Frankrijk wil zich verzoenen met Marokko
Dit is de beste openbare universiteit in Marokko
Marokko zet twee Spaanse advocaten uit Sahara
Brahim Díaz terug bij Real Madrid en eindelijk bij Marokko?
Onderzoekers onthullen mysteries Groene Sahara
Kind pleegt zelfmoord nadat zijn vader hertrouwt in Tetouan
Frankrijk wil zich verzoenen met Marokko
Grootschalig drugsnetwerk opgerold: van Nederland naar Marokko via Melilla
Ryanair overweegt Marokkaans gebak aan te rekenen als "extra bagage"
Passagiers Royal Air Maroc vlucht verhinderen uitzetting migrant
Nederlandse moskeeën woedend : moskee-infiltrant aan de slag met discriminatie en uitsluiting bij politie
Spaanse parlementsleden willen "Marokko straffen"
Marokkaanse Nadia toekomstige burgemeester van Anderlecht?
Nieuwe spanningen tussen Spanje en Marokko