Zoeken

Sihame El Kaouakibi verliest parlementaire onschendbaarheid

20 oktober 2022 - 18:00 - Wereld

©

Sihame El Kaouakibi zal binnenkort wellicht vervolgd kunnen worden in de fraudezaak die tegen haar loopt. De commissie Vervolgingen van het Vlaams Parlement heeft namelijk unaniem besloten om op de vraag in te gaan van het Antwerpse parket-generaal, om de parlementaire onschendbaarheid van de politica op te heffen. Het Vlaamse parlement moet zich komende woensdag ook nog uitspreken over het dossier.

Justitie startte een onderzoek naar de 36-jarige politica Sihame El Kaouakibi en haar partner Erika Xuan Nguyen vanwege mogelijk subsidiemisbruik voor een bedrag van zo’n 269.000 euro. Het gerechtelijk onderzoek werd in mei afgerond, maar om haar voor de rechter te kunnen brengen moet haar politieke onschendbaarheid worden opgeheven, schrijft Het Nieuwsblad.

Lees ook: Antwerpse parket eist opheffing immuniteit Sihame El Kaouakibi

El Kaouakibi werd verkozen op de lijst van Open VLD maar zetelt, sinds die partij een procedure tegen haar opstartte, als onafhankelijk parlementslid, al liet ze zich daar sinds het subsidie-schandaal niet meer zien en diende ze ziektebriefjes in. De commissie voor de Vervolgingen oordeelde maandag dat de onschendbaarheid van El Kaouakibi effectief opgeheven mag worden. El Kaouakibi liet weten dat ze zich niet tegen de opheffing wilde verzetten waardoor ook haar advocaten tijdens de zitting niets te melden hadden. "Het was dan ook geen moeilijke zaak. Het is niet dat er hier om politieke redenen iemand wordt vervolgd", klonk het na de bijeenkomst.

Lees ook: Fiscus legt beslag op loon Sihame El Kaouakibi

De raadkamer moet nog beslissen of El Kaouakibi zich effectief voor de strafrechter zal moeten verantwoorden en zo ja, voor welke juridische tenlasteleggingen. Naar verwachting zal het Vlaams parlement de onschendbaarheid van El Kaouakibi definitief opheffen, zodat een rechter zich kan uitspreken over het vermeende oneigenlijke gebruik van subsidies voor haar sociale dansproject Let’s Go Urban.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team