Zoeken

Tanger Med verplettert haven Algeciras

29 januari 2022 - 15:00 - Economie

©

De haven Tanger Med versterkt opnieuw zijn positie als leider in het containerverkeer in het Middellandse Zeegebied, ten nadele van Algeciras. In 2021 heeft de Marokkaanse haven in totaal 7.173.870 TEU containers behandeld, tegenover 5.771.221 in 2020, een stijging van 24%.

Door deze goede prestatie heeft Tanger Med in 2021 de kloof met de haven van Algeciras verbreed. Die had afgelopen jaar een verkeer van 4.796.665 TEU containers, 6% minder dan in 2020. Zo is het verschil in verkeer tussen de twee havens van 0,6 miljoen naar 2,37 miljoen TEU containers gegaan, hetgeen Tanger Med bevestigt in zijn positie als leider in het Middellandse Zeebekken.

Lees ook: Tanger Med kan containervervoer terugwinnen van Algeciras

"De Andalusische haven staat sinds de ingebruikname van de derde containerterminal (TC3) van Tanger Med in januari 2021, onder grotere druk van zijn Marokkaanse concurrent. De haven verhoogt de investeringen in het spoor om de activiteit te versnellen, met uitzondering van de overslag. Maar het containervervoer is in 2021 met 6% gedaald", verklaren de autoriteiten van de haven van Algeciras.

Ondertussen zet Tanger Med zijn uitbreiding in Straat van Gibraltar voort. APM Terminals, een dochteronderneming van de Deense groep Maersk, kondigde afgelopen november een investering van 400 miljoen dollar aan in Terminal 4 (TC4) van Tanger Med 2. Dankzij deze investering kan de capaciteit van de haven worden verhoogd van 2 miljoen tot 5 miljoen TEU. Maersk wil zo van Tanger Med zijn grootste logistieke hub in het Middellandse Zeegebied maken.

Lees ook: APM Terminals Tanger is beste terminal van 2021

Volgens welingelichte bronnen moet de strategische investering van Maersk in de TC4 van de haven van Tanger Med 2, ervoor zorgen dat er een overheveling komt van verkeer van de haven van Algeciras naar de Marokkaanse haven. Tanger Med wordt dus een essentiële bondgenoot van grote scheepvaartgroepen zoals Maersk Line, CMA CGM en Hapag Lloyd.

Bladna.nl