Zoeken

Tanger Med kan containervervoer terugwinnen van Algeciras

19 januari 2022 - 15:40 - Economie

©

Álvaro Rodríguez Dapena, voorzitter van de Spaanse havens, oordeelt dat binnen de Europese Unie actie moet worden ondernomen om de uitstroom van verkeer uit Spaanse havens, met name van Algeciras naar Tanger Med, te voorkomen.

Zijn departement werkt volgens Rodríguez Dapena al samen met de drie meest getroffen havens van het land (Algeciras, Valencia en Barcelona) en met andere EU-landen om eventuele nadelige effecten op te vangen van het Europese systeem dat zal worden toegepast om de CO2-uitstoot van het maritiem transport te controleren en te beperken, aldus Europa Sur.

Lees ook: Passagiersverkeer Tanger Med loopt sterk terug

De havenautoriteit van Algeciras meent dat de haven van de stad 60% van zijn containervervoer aan Tanger Med zou kunnen verliezen mocht de maatregel in haar huidige vorm worden aangenomen. "We moeten verhinderen dat er verkeer naar havens gaat die niet aan deze milieuvereisten voldoen," zei Rodríguez Dapena, verwijzend naar Tanger Med. Deze maatregel betekent een bedreiging voor ongeveer 1600 directe en 4200 indirecte arbeidsplaatsen in de haven van Algeciras, die bovendien een omzetverlies zou lijden dat kan oplopen tot 300 miljoen euro per jaar.

Lees ook: Tanger Med streeft top 20 op wereldniveau

De CO2-uitstoot van het zeevervoer zal desondanks niet worden gestopt, benadrukt Rodriguez Dapena, die zegt dat hij "de ongerustheid deelt van de havens". "Fit for 55 is al enige tijd in de maak en de Europese overheden hebben het ingevoerd als een best-in-class om de klimaatcrisis direct aan te pakken, maar het is nog steeds een werk in uitvoering. In de tweede helft van 2021 is onder het Sloveense voorzitterschap een aantal verordeningen voorbereid en nu, onder het Franse voorzitterschap, worden ze aangenomen", aldus de Spaanse verantwoordelijke.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team